Evenimentele săptămânii Înapoi

'Live' - Simon Rattle pe 31 decembrie și Gustavo Dudamel pe 1 ianuarie

Publicat: marți, 27 Decembrie 2016 , ora 8.10

O fotografie - simbol pentru afișele de prestigiu ale vieții muzicale actuale: cele două remarcabile peronalități dirijorale ale prezentului care evoluează la conducerea a două dintre cele mai faimoase ansambluri simfonice din lume!

Concertele de Anul Nou - evenimente artistice, dar și mondene, momente de reper ale unei întregi etape de viață, bucurii și - categoric - clipe de sărbătoare muzicală! Iată posibile etichete pentru concertele de Anul Nou organizate de marile orchestre ale lumii, manifestări atât de dorite de public încât au ajuns să fie "triplate" și la Berlin și la Viena!

In 2015, la Radio România Muzical ați fost conectați în direct pentru prima dată cu acest tip de eveniment derulat la Filarmonica din Berlin; și în 2016 sunteți invitați să pătrundeți în ambianța celebrei săli de concerte la ora 18,25 timp de două ceasuri pentru a vă bucura de precizia legendară și dinamismul extraordinar al Filarmonicii din Belin, aflată din nou sub bagheta "Șefului" său britanic Simon Rattle (de altfel din 2017 este anunțată preluarea atribuțiilor sale la London Symphony Orchestra, Rattle renunțând în anul următor la contractul său la Berlin).

La Viena repertoriul unui astfel de eveniment este unul bine stabilit, cu mici fluctuații în funcție de aniversările anului sau de dorința de a aduce câte ceva nou din literatura valsurilor, galopurilor sau polcilor vieneze. La Berlin, "decorul" muzical este mereu altul...

Dacă berlinezul "Silvester Konzert" a propus in 2015 o incursiune în muzica franceză, anul acesta Sir Simon Rattle oferă un "peisaj" muzical mult mai variat, cu strălucirea dansurilor slave de Dvorak în final, cu un popas în creația britanică și o primă parte consacrată muzicii ruse: o spumoasă pagină de Kabalevski și apoi monumentalul Concert nr. 3 pentru pian și orchestră de Rahmaninov, cu tânărul Daniil Trifonov solist... Ispititoare perspective interpretative care au făcut ca cele 3 seri în care va fi auzit acest program să fie "vândute" din timp... (Acum câtva timp se mai găsea pe site un singur bilet, cu 273 de euro !!!) Radio România Muzical vă oferă un astfel de cadou artistic în prag de An Nou....un eveniment cu adevărat deosebit, transmit în direct prin intermediul Uniunii Europene de Radio.

Imagine similară

In același cadru radiofonic, miezul zilei de 1 ianuarie (ora 12.15) vă aduce în preajmă spectacolul sonor al Vienei, cu ale sale ritmuri dansante, luminoase... Pentru 2017, Filarmonica din capitala austriacă adaugă zâmbetului caracteristic și o notă de exuberantă sud-americană, căci dirijorul invitat este charismaticul venezuelean Gustavo Dudamel, cel mai tânăr oaspete al acestui podium pe parcursul tradiției sale de 75 de ani. Să așteptăm așadar și mai multă energie și strălucire, culoare și spectaculozitate, dincolo de căldura învăluitoare și ambianța de basm "rupt de curgerea timpului" din Goldenesaal (sala aurită) ce găzduiește evenimentul... Este ceva feeric acolo în decorul arhitectonic, înveșmântat în luxurianța florilor și mai ales în farmecul acestei muzici care îndepărtează orice umbră a grijilor și te vrăjește în ritm de dans molipsitor, mereu simbol al luminii și speranțelor de bine, de Foarte bine...

Imagini pentru dudamel vienna philharmonic

Evenimente artistice pentru o lume întreagă (de exemplu, concertul de la Viena este preluat în 90 de tări) aceste două momente festive ne aduc și nouă, românilor, șansa de a trăi împreună cu alte milioane de oameni bucuria trecerii într-un NOU AN pe care îl dorim cu pace, cu armonia muzicii bune, cu liniște în suflete, cu bunăstare și bucurie...

Vă aștept în asemenea ambianțe sonore să parcurgem - împreună, la Radio România Muzical - clipe de sărbătoare artistică!


Anca Ioana Andriescu