Recomandări Înapoi

Laura Buruiană - Interpreta zilei la Radio România Muzical

Publicat: marți, 21 Martie 2017 , ora 20.45

Laura Buriană s-a născut la București și a început să cânte la violoncel la 10 ani. De aproape 10 ani cântă de asemenea la viola da gamba. În 2003 câștiga premiul 1 la prestigiosul concurs Young Concert Artist Auditions de la New York, iar în 2004, la recomandarea Radio România Muzical, Laura Buruiană participa la Concursul Internațional New Talent de la Bratislava, unde a fost finalistă.

Laura Buruiană se distinge prin "virtuozitate, culoare și intensitate sonoră", așa cum nota The New York Times. A studiat violoncel modern cu Vasile Țugui, Marin Cazacu, Franz Helmerson, violoncel baroc alături de Antoine Ladrette și viola da gamba cu Martin Bauer. Din 2012 este doctor în interpretare muzicală, titlu obținut la Universitatea de Muzică din București, teza Laurei Buruiană fiind elaborată sub îndrumarea pianistului și profesorului Șerban Dimitrie Soreanu.

Interpreta zilei la Radio România Muzical a cântat ca solistă a unor importante ansambluri precum Philharmonia din Londra, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Berlin, orchestre din Paris, Shanghai, Frankfurt, precum și alături de Orhestra Națională Radio și Orchestra Filarmonicii George Enescu din București.

Violoncelista Laura Buruiană a obținut pentru CD-ul cu lucrări de Mendelssohn înregistrat alături de pianistul Ferenc Vizi titlul "Discul de muzică clasică al anului 2013" în cadrul binecunoscutei campanii inițiate de Radio România Muzical. O Sonată de Mendelssohn de pe acest disc, precum și Simfonia concertantă op.8 pentru violoncel și orchestră de George Enescu sunt lucrările pe care le-am ales pentru a ilustra muzical portretul Laurei Buruiană - miercuri, 22 martie, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii Arpeggio.

Andreea Chiselev