Evenimentele săptămânii Înapoi

La revedere, Sir Simon Rattle! Ultimul concert cu Filarmonica din Berlin, în direct

Publicat: marți, 19 Iunie 2018 , ora 16.39

...cel puțin asta vor spune, curând, membrii Filarmonicii din Berlin. Muzicianul englez își încheie colaborarea cu instituția germană, al cărei dirijor șef și director artistic a fost vreme de 16 ani.

În această calitate Rattle susține duminică, 24 iunie 2018, ultimul său concert la pupitrul prestigiosului ansamblu. La Waldbühne din Berlin se încheie, așadar, nu numai actuala stagiune a Filarmonicii, ci și o amplă și complexă colaborare.

"Sfârșitul unei ere" - anunță site-ul Filarmonicii berlineze, iar ideea, deși la prima vedere ușor dramatică, este cât se poate de adevărată, întrucât directoratul lui Rattle a fost mai mult decât unul de natură artistică. El a fost ales succesor al lui Claudio Abbado printr-un vot al membrilor orchestrei; nu toți muzicienii erau de partea lui la început, câțiva preferându-l pe Daniel Barenboim, însă Rattle le-a câștigat și celor câțiva sceptici încrederea în momentul în care a refuzat să semneze contractul, cerând independență artistică a orchestrei și salarii juste pentru fiecare membru. Astfel, Filarmonica s-a reorganizat, luând forma unei fundații, ceea ce presupune că orchestra este mai mult sub controlul membrilor ei, decât sub cel al politicienilor. Salariile au crescut și ele, după ce fuseseră diminuate înainte de venirea lui Rattle în Germania. Tot în timpul directoratului său, orchestra a înființat primul său departament educațional. Cu toate acestea însuși dirijorul englez spunea, în 2005, că relația sa cu orchestra poate fi, uneori, "turbulentă", deși niciodată "distructivă". Inițial contractul lui Simon Rattle urma să se încheie în 2012, însă în aprilie 2008 muzicienii Filarmonicii berlineze au votat pentru extinderea contractului cu încă zece ani. În ianuarie 2013 Rattle a anunțat că nu își va prelungi contractul cu ansamblul din Berlin mai departe de stagiunea 2017-2018.

Iată-l, deci, la finalul acestei lungi colaborări, într-un nou concert lejer, de final de stagiune. Va fi cea de-a șaptea apariție a lui Rattle în cadrul acestui eveniment devenit tradițional, un concert de vară, în aer liber. Iubitorii muzicii clasice vin la "scena din pădure" pentru a se bucura de un program muzical special, ceva mai prietenos cu ne-specialiștii și atrăgător, de prezența unui solist cu alură de star și, de ce nu, de un picnic. Prima apariție a lui Rattle aici a fost în 2004, la finalul celei de-a doua stagiuni alături de Filarmonică, într-o seară Ceaikovski ce l-a avut solist pe Lang Lang.

După seara cu muzică de Ceaikovski a urmat, în 2005, un program francez (Nuit française), cu surorile Labèque soliste; în 2007 Rapsodia a fost tema serii, în 2009 publicul s-a bucurat de Ritmuri ruse, cu Yefim Bronfman invitat, patru ani mai târziu Sir Simon Rattle și Filarmonica berlineză dovedind că până și Simfonia a IX-a de Beethoven se potrivește atmosferei speciale de la Waldbühne. În 2015 dirijorul și orchestra au oferit ascultătorilor un tur al câtorva dintre cele mai faimoase coloane sonore de film hollywoodian.

Iar acest ultim concert al lui Rattle la Waldbühne o aduce pe scenă pe soția artistului, mezzo-soprana Magdalena KoŸená, care va cânta ciclul Chants d'Auvergnede Joseph Canteloube. Programul mai conține opusuri de Gershwin, Fauré, Haciaturian și Respighi. Seara se va încheia, ca de obicei, cu piesa Berliner Luft (Aer berlinez) a lui Paul Lincke.

O seară cu implicații emoționale multiple, în direct la Radio România Muzical duminică, 24 iunie 2018, de la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu