Cronici Înapoi

Jurnal de vacanță... muzicală

Publicat: marți, 4 Iulie 2017 , ora 10.07
La Piatra Neamț continuă cel de-al 44 episod al Festivalului "Vacanțe muzicale". Prima manifestare "indoor" din actuala ediție, găzduită de sala Teatrului Tineretului a însemnat un dublu eveniment. Pe de o parte a fost inaugurat noul pian de concert "Boston", instument pe care comunitatea locală și muzicienii invitați îl așteaptă de foarte mulți ani. Pe de altă partea a revenit "acasă" pianistul Andrei Gologan, o reîntoarcere în locul de unde a pornit în încercarea de cucerire a scenelor lumii. Andrei Gologan, după absolvirea Academiei "Mozarteum" din Salzburg a cântat pe scene de pe mai multe continente și a obținut laurii unor importante competiții desfășurae la Paris, Kiev sau Istanbul.

A fost o revenire foarte așteptată, sala fiind arhiplină de oameni entiziaști, dornici de a-l reasculta pe tânărul pianist de valoare internațională. Andrei Gologan a interpretat opusuri de: Beethoven, Chopin și Ravel. El a impresionat prin naturalețea cu care a abordat, în perfectă concordanță stilistică, diverși piloni reprezentativi pentru stiluri foarte diferite. A dovedit înainte de toate o imensă plăcerea de a cânta, de a construi edificii solide și de a le dărui cu o imensă generozitate. Tocmai datorită acestei generozități sunt sigur că pentru mult timp va răsuna în memoria celor prezenți și va avea puternice vibrații în sufletele lor vesiunea de neuitat a Polonezei fantezie în La bemol major de Chopin.

Din nefericire vremea nu a ținut cu organizatorii și concertul în aer liber s-a bucurat de o audiență redusă, ploaia și temperatura scăzută tinându-i departe pe mulți dintre cei care ar fi vrut cu siguranță să urmărească live evoluțiile unor artiști foarte importanți, de talia chitaristului Nicu Patoi, a pianistului George Națis, a basistului Adrian Mircea Flautistu sau a percuționistului Vlad Popescu. Recitalul s-a desfășurat sub genericul "Pop goes Jazz" și a însemnat o intersectare a mai multor stiluri, o redefinire a ideii importului tematic în jazz.

Au început și cursurile de măiestrie din cadul Vacanțelor muzicale nemțene. Maeștrii invitați sunt: pianista Verona Maier și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, dar din păcate acestă secțiune importantă a festivalului a fost mult prea puțin promovată.

Ziua a treia a Festivalului "Vacanțe muzicale" va aduce pe scena Teatrului Tineretului, Corul Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuțu, care va propune un program puternic ancorat în spațiul muzical american, iar de la ora 21 pe scena din Piața Turnului, în cadrul Serii muzicii tradiționale, va evolua sub conducerea muzicală a lui Gabriel Popescu, Ansamblul Folcloric "Cindrelul - Junii Sibiului".


Sebastian Crăciun