Se întâmplă la Radio România Înapoi

Jurații care vor decide concurenții Festivalului Cerbul de Aur

Publicat: sâmbătă, 7 Iulie 2018 , ora 15.46

Juriul este pregătit să aleagă cine va urca pe scena Concursului Internațional Cerbul de Aur 2018. Directorul Festivalului, jurnaliști, oameni de radio, compozitori, regizori, cu toții specialiști și iubitori ai muzicii vor desemna concurenții ediției din acest an, care va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie, în Piața Sfatului din Brașov. Radio România este coproducător artistic al festivalului.

Daniel Jinga – dirijor și compozitor, Liana Stanciu Georgescu - jurnalist de specialitate radio și tv, Felix Crainicu – realizator Radio România Actualități, Andrei Tudor - compozitor, Andreea Archip – jurnalist, Gabriel Scîrlet – regizor muzical TVR și Smaranda Vornicu Shalit – directorul Festivalului, sunt cei șapte jurați care vor decide artiștii ce intră în Concursul Festivalului Internațional Cerbul de Aur. Membrii juriului vor alege cel mult 15 concurenți dintre candidați, iar pe 20 iulie vom afla numele artiștilor care vor lupta pentru Marele Trofeu.

„Ne dorim o repunere a acestui brand de prestigiu pentru TVR și pentru România în poziția pe care el o merită în peisajul muzical românesc. Lucrăm intens pentru a avea un mix de  recitaluri românești și străine care să se ridice la standardele de calitate muzicală ale edițiilor anterioare”, a declarat Smaranda Vornicu Shalit, directorul festivalului.

Artiștii care vor să urce pe scena festivalului și să concureze pentru premii în valoare totală de 65.000 de euro mai au timp să se înscrie până în data de 11 iulie a.c., pe site-ul oficial -http://cerbuldeaur.ro, unde este publicat și regulamentul festivalului-concurs.

Artiștii înscriși în selecția festivalului-concurs vor fi evaluați de un juriu format din profesioniști. Compozitor și dirijor, Daniel Jinga este maestru de cor al Operei Naționale din București și dirijor al Orchestrei Simfonice Muntenia din Târgoviște. Doctor în muzică, este fondator și dirijor al corului de cameră Accoustic și a colaborat în proiecte simfonice cu mari artiști români precum Phoenix, Gheorge Zamfir sau Smiley.

Felix Crainicu este regizor de teatru, scriitor, fondator al Școlii de dans și teatru Oportunidad. Cu o experiență de 25 de ani în radio, Felix Crainicu realizează, în prezent, mai multe emisiuni muzicale la Radio România Actualități – Muzica de top, Muzică și radio, Colecția de muzică – succesele muzicii românești.

Liana Stanciu se numără printre primii realizatori de radio de după 1989 și face parte din echipa TVR de peste zece ani, unde este realizator de emisiuni de divertisment și culturale.

Andreea Archip este reporter special la Libertatea. Are o experiență de 12 ani ca jurnalist, în presă scrisă și televiziune, a lucrat la Departamentul Știri al Televiziunii Române, a realizat reportaje și documentare la Digi24. Ca reporter la Libertatea, a fost trimisul special al publicației la evenimente de amploare din țară și străinătate.

Distins cu peste 30 de premii de creație sau interpretare, compozitorul Andrei Tudor este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, în comisia de specialitate a Credidam și lector universitar doctor la Catedra de compoziție a Universității de Muzică din București. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau șef de orchestră cu nume importante din industria muzicală - Angela Gheorghiu, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel, Gabriel Cotabiță, Felicia Filip, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling sau Pasha Parfeni. Piese sau aranjamente semnate de el au apărut pe mai mult de 20 de compilații.

Gabriel Scîrlet a absolvit Universitatea Națională de Muzică București la secția Compoziție. Din 2006 este regizor muzical la Televiziunea Română, unde a realizat regia muzicală pentru numeroase concursuri muzicale: Eurovision, Cerbul de Aur, Concursul George Enescu, Eurovision Junior, Mamaia Copiilor.

Smaranda Vornicu Shalit are o experiență în media de 25 de ani, fiind coproducător, realizator și moderator al emisiunii De la A la infinit (2013), jurnalist și editor pentru Avantage, Elle, Cosmopolitan, EVZ life and style, catchy.ro. La ediția din acest an ea este directorul Festivalului Cerbul de Aur.

Festivalul Internațional Cerbul de Aur va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie a.c., în Piața Sfatului din Brașov. În an aniversar, dedicat Centenarului României și semicentenarului festivalului, TVR propune un format special al evenimentului, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, o gală a festivalului și evenimente adiacente. Festivalul se va încheia cu o Gală Centenară, un spectacol folcloric ce va reuni muzica populară tradițională românească și prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Evenimentul va fi transmis în direct și în exclusivitate de Televiziunea Română.

Festivalul Internațional Cerbul de Aur

Festivalul Internațional Cerbul de Aur a debutat în 1968 și a avut 17 ediții, ultima dintre acestea fiind organizată în 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internațional de muzică organizat în România, în mod tradițional, la Brașov.

De-a lungul anilor, acest prestigios festival a găzduit apariții sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow și mulți alții.