Evenimente Înapoi

Junping Qian este câștigătorul Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București!

Publicat: luni, 2 Octombrie 2017 , ora 13.11

Pe data de 30 septembrie 2017 a avut loc etapa finala a celei de-a VIII-a ediții a Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București. Junping Qian a fost declarat cel mai bun tânăr dirijor din rețeaua internaționalăJeunesses Musicales în 2017.

Etapa finală a concursului, marcată de un Concert de Gală de înaltă ținută artistică, s-a desfășurat în Sala Mare a Ateneului Român. Premiul I i-a revenit tânărului dirijor JUNPING QIAN din China. Nil Venditti (Italia) și Masane Ota (Japonia) s-au clasat pe locurile doi, respectiv trei. Dirijorii Jorge Vazquez din Mexic și Michal Juraszek au primit premii speciale din partea juriului iar Alexandru Mihai Ilie a primit premiul pentru Cel mai bine clasat participant român.

Dirijorul JUNPING QIAN are 27 de ani, este din China și în prezent studiază arta dirijorală la Musik Hochschule Hanns Eisler în Berlin. A câștigat unul dintre premiile concursului de dirijat Delun Li China National în anul 2012, a absolvit Curtis Institute of Music în anul 2013 și a studiat arta dirijorală în cadrul University of Cincinnati cu Mark Gibson și în cadrul școlii de dirijat Pierre Monteux din Maine, sub îndrumarea lui Michael Jinbo. A fost unul dintre studenții legendarului Otto Werner Mueller, iar din 2014 mentorul său este Daniel Harding.

În calitate de dirijor, a avut prima apariție la vârsta de 10 ani alături de corul școlii. lui Dvorak. A fost directorul artistic și dirijor în cadrul filmului chinezesc Puterea lacrimilor care a fost produs în 2011. Și-a făcut debutul European în anul 2012, în cadrul Festivalului Verbier.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București s-a desfășurat în perioada 26-30 septembrie și a reunit concurenți de pe 5 continente. În urma celor 3 probe eliminatorii, în finală au rămas 3 concurenți: Masane Ota din Japonia, Junping Qian din China și Nil Venditti din Italia. Finaliștii au avut privilegiul de a dirija cea mai prestigioasă orchestră a țării, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din București iar concertul a fost îmbogățit de prestația extraordinară a solistului Octavian Lup și a dirijorului invitat Yu-An Chang, câștigătorul ediției din 2016 a Concursului.

Concurenții au avut dificila misiune de a impresiona un juriu compus din distinse personalități ale lumii culturale: Sigmund Thorp (Președintele Juriului) - dirijor și profesor de dirijat la Academia de Muzică din Oslo, Horia Andreescu - dirijor și Director Artistic al Filarmonicii George Enescu, Vasile Cazan - Director al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Gheorghe Costin - Dirijor al Filarmonicii Banatul din Timișoara, Christian Ehwald - Dirijor și profesor de dirijat la Academis Hans Eisler din Berlin, Cristian Oroșanu - Dirijor al Filarmonicii de Stat din Brașov, Bujor Prelipcean - Director general al Filarmonicii Moldova din Iași, Jacek Rogala - Dirijor și Director General al Filarmonicii din Kielce, Polonia și Marta Wierzbieniec - Director General al Filarmonicii din Rzeszow.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București este organizat de către Asociația Elite Art Club UNESCO, unic reprezentant în România al rețelei globale Jeunesses Musicales International. Asociația a fost fondată în anul 2003 și organizează anual proiecte culturale de anvergură internațională.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Concertul poate fi vizionat gratuit pe http://www.bucharestcompetition.ro