Recomandări Înapoi

Joshua Bell - un artist nonconformist

Publicat: vineri, 3 Februarie 2017 , ora 14.21
Dedic ediția din această duminică, 5 februarie 2017, a emisiunii "Portret nonconformist" violonistului american Joshua Bell, una dintre cele mai originale figuri ale artei interpretative contemporane, muzician care va fi prezent la București în toamna acestui an, în cadrul Festivalului Enescu.

Joshua Bell - violonistul al cărui nume apare pe mai mult de 40 de albume, editate în marea lor majoritate la casa de discuri Sony Classical, deținător al celor mai importante distincții ale industriei discografice precum Grammy, Mercury, Classical Brit, Gramophone sau Echo Klassik - a debutat la vârsta de 14 ani ca solist al Orchestrei din Philadelphia sub bagheta lui Riccardo Muti, iar la 17 ani cânta pe celebra scenă de la Carnegie Hall alături de Orchestra Simfonică din St. Louis. De atunci, drumul său artistic l-a purtat pe toate meridianele globului, în concerte conduse de reputați maeștri, în recitaluri împreună cu prestigioși parteneri, având alături, în ultimii 15 ani, o celebră vioară făurită cu mai bine de 300 de ani în urmă de Stradivari - vioara numită "Gibson ex Huberman" la a cărei istorie mă voi referi în cuprinsul emisiunii.

Dincolo de abordarea marelui repertoriu dedicat viorii, de lucrările pe care le interpretează în primă audiție, unele dintre ele fiindu-i chiar dedicate, Joshua Bell se implică constant în acțiuni de caritate dedicate copiilor, în special a celor cu probleme medicale serioase și este un adept al activităților care au la bază sinergia artelor - muzică, dans, literatură sau chiar artă culinară. Iar dacă primul album pe care l-a cumpărat, copil fiind, a fost Recviemul de Mozart cu Neville Marriner și Academia St. Martin in the Fields, având-o printre soliști pe soprana Ileana Cotrubaș, recunoaște că atunci când conduce ascultă muzica celor de la Genesis, cu Peter Gabriel solist - formația rock ce i-a marcat adolescența, dar și că printre pasiunile sale secrete se numără fizica și biologia moleculară.

Joshua Bell - un artist cu un profil aparte al cărui portret nonconformist îl voi schița duminică, 5 februarie 2017, de la ora 17.30.

Liliana Staicu