Evenimentele săptămânii Înapoi

Janine Jansen - în concertul de deschidere a Festivalului Internațional de la Utrecht

Publicat: duminică, 25 Iunie 2017 , ora 18.21

Sunteți invitați să fiți martorii deschiderii celei de-a XV-a ediții a unui eveniment inițiat de marea violonistă olandeză Janine Jansen în 2003, care l-a și girat până în 2016 ca director artistic (pentru că, e de subliniat, Jansen s-a impus nu numai ca solistă, ci și ca o redutabilă interpretă a genului cameral). Așadar, de anul trecut, Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră de la Utrecht și-a reînoit pariul pe tinerețe, prin preluarea sa de către violoncelista olandeză Harriet Krijgh, în vârstă de doar 25 de ani, câștigătoare a concursurilor "Fidelio" de la Viena, "Prințesa Cristina" din Olanda, a Bienalei de violoncel de la Amsterdam, în 2012, laureată a Concursului Internațional "Antonio Janigro" din Croația. Harriet Krijgh a studiat chiar la Utrecht, dar și la Conservatorul din Viena și la Academia din Kronberg im Taunus (unde s-a numărat printre studenții lui Frans Helmerson, soțul Mihaelei Martin).

De ce se ocupă Harriet Krijgh, ca director artistic?! Ei bine, de cu mult mai mult decât de conceperea programului, adică de deciziile privind lucrările propuse și lista interpreților: Harriet Krijgh este, practic, sufletul festivalului, având prezențe pe scenă în fiecare dintre cele 5 zile de desfășurare, și nu vorbim doar despre o singură prezență pe zi! Spre exemplu, chiar miercuri, 28 iunie, deschide festivalul prin concertul oficial inaugural și, apoi, este de urmărit și în seria "After party", alături de Signum Saxophone Quartet și de acordeonistul Martynas Levickis, cântând muzica lui Astor Piazzolla.

Și, pentru că am amintit de participanții în Festivalul de la Utrecht, iată și alte nume sonore, tot din prima linie a generației tinere, de până în 40 de ani: violonistul rus Boris Brovtsyn, pianista letonă Lauma Skride, duoul pianistic alcătuit de frații olandezi Lucas & Arthur Jussen, clarinetistul austriac Daniel Ottensamer, pianiștii Stefan Vladar și Magda Amara, clarinetistul suedez Martin Fröst.

Evident, să aduci un festival cameral la ediția a XV-a, în zilele noastre, în orașul extrem de dinamic ce găzduiește cea mai mare universitate a Olandei, nu se reduce doar la nume mari și programe diverse, consistente și chiar provocatoare: nu, e nevoie să reinventezi permanent forma în care oferi muzica, iar asta înseamnă, în Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră, seriile Tour D'Utrecht Cycling, Kids Concert Film & Music, After Party, Church Marathon: cu alte cuvinte, e greu să-i găsești nod în papura atractivității…

Și revenind, Janine Jansen nu lipsește, totuși, de pe scena festivalului. Ea ia parte la concertul inaugural de miercuri, ora 21,00, în direct la Radio România Muzical: va participa, cu siguranță pe fabuloasa sa Stradivarius "Rivaz - Baron Gutmann" din 1707, la interpretarea Suitei op. 23 pentru pian la mâna stângă, două viori (cealaltă fiind Boris Brovtsyn) și violoncel de Erich Wolfgang Korngold. Programul se deschide cu o primă audiție absolută, "Like the sun" - semnată de Johanna Doderer din Austria și mai include superbul Cvartet cu pian op. 25 de Johannes Brahms. Fără alte comentarii…

Ștefan Costache