Recomandări Înapoi

Jacqueline du Pré, fata de aur a violoncelului - trei decenii de la trecerea în eternitate

Publicat: luni, 16 Octombrie 2017 , ora 10.49

Mstislav Rostropovici declara entuziasmat, atunci când a cunoscut-o, că este singura violoncelistă din tânăra generație care îi poate egala și chiar depăși talentul. De altfel, capacitatea sa de a fermeca din prima clipă oamenii pe care îi întâlnea, colegii de scenă și, nu în cele din urmă, publicul, a devenit legendară. O carismă care nu se baza doar pe chipul său angelic, încadrat de păr bălai, pe ochii albaștri radiind vitalitate și inteligență și pe zâmbetul care exploda ca o flacără a celei mai expresive sincerități, ci, mai ales, pe talentul său interpretativ cu adevărat excepțional.

Jacqueline du Pre a trăit și a cântat exact așa cum i-au dictat mereu impulsurile interioare, cu o frenezie și o bucurie de a face muzică, de a trăi, de fapt, muzica prin fiecare por, greu de explicat prin analize obiective ulterioare. O candoare absolut particulară, o sensibilitate unică, elemente combinate cu o forță mentală redutabilă au făcut din Jacqueline du Pre violoncelista cu majuscule a mijlocului de secol XX. Versiunile sale interpretative rămân repere incontestabile într-un repertoriu în care nu ducem lipsă de maeștri, viziunea sa evidențiindu-se întotdeauna ca unică, proaspătă, cu acel "nu știu ce" în plus care te face să nu rămâi indiferent.

Un destin care a ars ca o flacără, marcat spre final de o afecțiune incurabilă, despre care s-a scris foarte mult. Așa cum la fel de multă cerneală a curs despre relația controversată dintre violoncelista britanică și Daniel Barenboim, partenerul său de scenă și de viață. Povești picante, un film biografic care a produs scandal, mărturii subiective ale cunoscuților și prietenilor au urmat dispariției sale fizice, niciunul dintre amănuntele sordide nereușind însă să-i știrbească aura de muzician și om care și-a trăit viața cu intensitatea care-i caracteriza fiecare gest. Jacqueline du Pre rămâne fata de aur a violoncelului, luminoasă, vie și mereu sinceră în dragostea sa față de muzică și asta este tot ceea ce contează cu adevărat.

line-height: normal;">De la trecerea sa dincolo se împlinesc joi, 19 octombrie, 30 de ani, prilej să vorbim despre această muziciană excepțională în cadrul emisiunii Arpeggio; de la ora 10.00.

Ștefan Costache