Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Sebastian Câșleanu

Publicat: vineri, 23 Martie 2018 , ora 12.53
Cvartetul Giocoso, compus din doi violoniști de origine română - Sebastian Câșleanu și Teofil Todică - violista germană Martha Windhagauer și violoncelistul olandez Bas Jongen, susține, în perioada 7-24 aprilie 2018, un turneu în Australia, alături de mandolinistul israelian Avi Avital. Mai multe detalii ne oferă Sebastian Câșleanu în următorul interviu.


În luna aprilie, susțineți nu mai puțin de nouă concerte în Australia, alături de Cvartetul Giocoso. Care este povestea acestui turneu și cui i-a aparținut inițiativa?

Turneul este rezultatul Concursului Internațional de Muzică de Cameră de la Melbourne, pentru cvartet de coarde și trio cu pian. Acum trei ani noi am câștigat premiul al II-lea, premiul publicului și acest premiu Musica Viva, care este asociația cea mai mare de concerte din Australia. În urma acestui premiu va avea loc acest turneu, pe care îl vom susține acum în aprilie. Și pentru că Avi Avital va cânta și el în cadrul acestui Musica, au avut ideea să facă un turneu împreună cu dumnealui și astfel s-a creat un program în care vom interpreta și primul cvartet de Robert Schumann. Avi Avital va cânta în prima parte ceva solo și, după aceea, în a doua parte, vor fi două piese pentru mandoline și cvartet. Una dintre ele, piesa Orfeo de Elena Kats-Chernin va fi primă audiție mondială.


Profit de faptul că mi-ați spus că a avut deja loc o primă serie de repetiții și vă întreb cum este colaborarea cu Avi Avital.

Colaborarea cu Avi Avital este foarte interesantă, foarte faină. În ultimele două zile în care am lucrat intensiv cu dumnealui, pentru noi a fost mai ales interesant, pentru că, de obicei, când e muzică de cameră cântăm și cu pian, și cu violoncel, adică cu instrumente din aceeași familie sau apropiate. Să zicem, cu pianul suntem obișnuiți să cântăm. Am mai avut și un proiect cu chitară, dar cu mandolină este o cu totul altă lume de sunete, de culori și din acest punct de vedere a fost foarte frumoasă colaborarea, pentru că am căutat împreună cu el să găsim culori noi, caractere noi și a fost, dacă aș spune în engleză, "enhancing".


Iar colaborarea va continua și pe teritoriul european, dacă nu greșesc, la Berlin.

Da, exact. În urma unor serii de concerte ale lui Avi Avital, în sala Pierre Boulez din Berlin, ne-a propus să cântăm și unul din concerte cu dumnealui, cu programul pe care îl interpretăm și în Australia.


Interviu realizat de Ana Diaconu