Recomandări Înapoi

Interviu cu violonista Angèle Dubeau, unul dintre cei mai respectați muzicieni ai Canadei - la 'Poveștile de succes', din 15 mai 2016

Publicat: duminică, 8 Mai 2016 , ora 16.44

Poveștile au uneori obiceiul să se întrețeasă, iar istoria pe care o avem în atenție de această dată este în egală măsură a violonistei canadiene Angèle Dubeau, așa cum este o poveste ce vorbește și despre noi, fiind legată direct și strâns de un mare personaj al pedagogiei muzicale românești și internaționale: Ștefan Gheorghiu, stins din viață, din păcate, în 2010. În 1979, muzicianul român făcea parte din juriul Concursului de la Montréal, acolo Dubeau a avut ocazia s-o admire, după cum mărturisește, pe Mihaela Martin (cea care s-a clasat pe poziția a doua). Ulterior, în cadrul unor cursuri de măiestrie de 10 zile susținute de Ștefan Gheorghiu în beneficiul provinciei Québec, invitata noastră a decis că era timpul să-și lărgească orizonturile îndreptându-se către Europa (și e bine să subliniem contextul - ea studia, în acel moment, cu faimoasa Dorothy DeLay, la Julliard!). Așa a ales Bucureștii începutului anilor '80, un timp apăsător politic dar de care, muzical, își amintește ca fiind unul efervescent, dinamic, animat de nu puțini oameni calzi, deschiși, cărora le este și azi recunoscătoare.

A venit în România neștiind cât va sta, și a stat nu mai puțin de 3 ani, din 1981 până în 1984. Azi, pe pagina wikipedia dedicată lui Ștefan Gheorghiu, numele ei este al 12-lea în ordinea alfabetică a discipolilor remarcabili formați de pedagog, însă rămâne unul dintre puținii străini din acestă listă (din cauza înghețului promovat de regimul comunist, desigur). De aceea, mărturia sa mi s-a părut prețiosă și am încercat să aflu cum erau orele cu Ștefan Gheorghiu (de cele mai multe ori în casa acestuia și într-o limbă franceză pe care profesorul o stăpânea la perfecție, după cum își reamintește admirativ invitata noastră). Ce anume urmărea ca strategie generală, violonistică și muzicală, dar și cum era ca om. Iar răspunsurile cred că dau tușe relevante portretului acestui muzician care s-a manifestat cu discreție în spațiul public.

Bineînțeles că Ștefan Gheorghiu a fost doar unul dintre subiecte discutate cu Angèle Dubeau într-un interviu de aproape 40 de minute, prilejuit de prima sa revenire în România de după plecarea sa, în 1984 - concertul de la Ateneu, din 13 martie 2016, în compania colegelor ei din ansamblul "La Pietà", pe care l-a fondat în 1997.

Angèle Dubeau, promotoare a lui Vivaldi dar și a marilor compozitori minimaliști ai momentului (cu care are un succes de vânzări aproape de necrezut), printre cele mai respectate muziciene ale Canadei și animatoarea unor proiecte umanitare pentru care merită cel puțin atenția dvs., ca ascultători. Angèle Dubeau - invitata "Poveștilor de succes ale muzicii" 3 duminici la rând începând din 15 mai 2016, ora 10,30.

Ștefan Costache