ACUM:
19.30
Concertele Radio România Muzical
Înregistrări recente din fonoteca noastră.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Evenimente Înapoi

Început de stagiune pentru Orchestra de Cameră Radio

Bookmark and Share
Publicat: luni, 9 Octombrie 2017 , ora 11.00

Miercuri, 11 octombrie 2017, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii începe noua stagiune la Sala Radio, avându-l la pupitru pe dirijorul József Horváth, dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naționale din Cluj.

Rolul de protagonist al serii va reveni unui instrument mai puțin abordat pe podiumul solistic al repertoriului clasic: trompeta, iar solistul invitat va fi Gabriel Gyarmati, prim-solist al Filarmonicii din Cluj-Napoca, trompetist solo la Orchestra Română de Tineret și laureat la numeroase concursuri muzicale.

Seara promite un veritabil itinerar baroc, care se va deschide cu Uvertura operei Amadis des Gaules, de J. Ch. Bach, urmată de Sonata de concert în re major pentru trompetă și orchestră, de G. Ph. Telemann. J. S. Bach revine pe afiș cu Simfonia nr. 4 în re major op. 18, urmată de Concertul în re major pentru trompetă și orchestră de G. Torelli . Seara se va încheia cu Simfonia nr. 92 în sol major, Oxford, de J. Haydn.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii

József Horváth

József Horváth s-a născut în 1975. În anul 1999 a absolvit secția dirijat cor iar în 2001 secția dirijat orchestră a Academiei de Muzică din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza și Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la masterclass-uri cu Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky și Kurt Masur.

Evoluția profesională i-a fost influențată în mod semnificativ și prin participarea sistematică la repetițiile și concertele maeștrilor: Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez și George Prêtre.

Din 1999 este dirijor al Operei Maghiare, iar din 2006 și dirijor al Operei Naționale Române din Cluj, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din țară, între care Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Opera Națională Iași, Opera Națională Timișoara, Corul Radio din Budapesta și Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost inițiatorul și Directorul Artistic al festivalului Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj in 2011.

În anul 2009 a fost distins cu trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016 i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, conferit pentru realizarea premierelor operelor Samson și Dalila, Werther, Nabucco și a baletului Lacul lebedelor la cele două opere din Cluj-Napoca.

Gabriel Gyarmati

Gabriel Gyarmati s-a născut în anul 1987 la Deva. Este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, promoția 2010, tot aici finalizându-și studiile de Master în perioada 2010-2012 la clasa prof. Conf. Dr. Posdărescu Gabriel.

În 2012, Gabriel Gyarmati a câștigat Marele Premiu la Concursul Național de Muzică organizat la Cluj-Napoca, iar în 2013 Locul III la Concursul Internațional Gheorghe Dima, Cluj.

A interpretat în calitate de solist al Filarmonicii Transilvania concerte clasice și baroce pe scene din Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Zürich.

În prezent, Gabriel Gyarmati este prim-trompetist, șef de partidă al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dar și trompeta solo a Orchestrei Naționale de Tineret și a Orchestrei Borusan din Istanbul, alături de care a participat la numeroase festivaluri precum BBC Proms, Londra sau Festivalul de Muzică Simfonică din Hong Kong.