Colectia de Jazz - Jazz in Romania Înapoi

In memoriam Anca Parghel

Publicat: marți, 18 Ianuarie 2011
...si a plecat sa cante printre ingeri...

Anca Parghel s-a nascut in 16 septembrie 1957, la Campulung Moldovenesc si s-a stins din viata in 5 decembrie 2008 in plina activitate muzicala.
Despre destinul ei ati aflat din presa, mai mult s-a vorbit insa despre suferinta ei si despre muzica inclusa pe ultimul album, intitulat Zamorena. Prea putin ati auzit pana acum despre activitatea Ancai Parghel ca muzician de jazz: pianista, vocalista, compozitoare, textiera, lider de formatie si profesoara.

La Colectia de Jazz am realizat doua editii speciale, pentru a ne aduce aminte de Anca Parghel.

Sa nu o uitam pentru ca la fel ca orice alt mare artist al lumii, prin muzica sa ne incarca cu energie, ne bucura sufletele, ne descopera frumusetea vietii si ne trimite, peste timp, un mesaj de iubire.

Asa a trait Anca Parghel, daruind din talentul sau celor care au avut ocazia sa o asculte in recitaluri, in cluburi sau in mari sali de concerte, la cursurile de jazz, la festivaluri, uneori chiar la ea acasa, in camera ei de studiu, care era si sala de concert, si sufragerie. Se aseza la pianina incarcata de partituri, acompaniata de baietii ei, Ciprian si Tudor Parghel si improviza pe teme de jazz, spre deliciul invitatiilor. De multe ori in public se aflau si tineri muzicieni, pentru care concertele Ancai Parghel erau adevarate lectii de jazz.

Ea a fost pentru tinerele vocaliste un model de urmat in jazz. Dar nu numai in Romania...Arta sa de improvizatie vocala a transmis-o in multe tari ale Europei, printre care Belgia, Germania, Franta, Austria, unde a format studenti si a inregistrat albume.

Ganduri despre Anca Parghel - elevele ei, vocalistele Ana Maria Galea si Ozana Barabancea.

Ana Maria Galea
You need Flash player 9 to play this
Ozana Barabancea
You need Flash player 9 to play this