Actualitatea internațională Înapoi

'Imperialul' de Beethoven - ales pentru aniversarea celor 50 de ani de schimburi muzicale între membrii Uniunii Europene de Radio

Publicat: luni, 31 Iulie 2017 , ora 0.00
Pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de schimburi muzicale între membrii Uniunii Europene de Radio (din care face parte și Radio România), instituția și-a invitat ascultătorii să-și aleagă, prin vot, concertul favorit pentru pian dintr-un număr de patru opusuri propuse de tânărul pianist rus Pavel Kolesnikov. Campania de votare s-a derulat si la Radio România Muzical, oferind melomanilor români șansa de a vota până în data de 12 iulie. Câștigător a fost desemnat Concertul nr. 5 "Imperialul" de Ludwig van Beethoven, care va fi interpretat de Kolesnikov alături de BBC Concert Orchestra, în chiar ziua aniversării, 27 noiembrie 2017.
Celelalte 3 lucrări propuse au fost Concertul nr. 1 de Piotr Ilici Ceaikovski, Concertul nr. 2 de Frederic Chopin și Concertul pentru mâna stângă de Maurice Ravel.
"Sunt foarte bucuros că Beethoven nr. 5 a fost câștigător." - a comentat Kolesnikov. "Vă asigur că eu însumi nu am votat, dar lucrarea a fost, într-adevăr, alegerea mea secretă. E un opus de o grandoare și o finețe incomparabile. Aștept cu nerăbdare să-l interpretez!"
Ștefan Costache