Evenimentele săptămânii Înapoi

'Iisus din Nazaret' - în 1 aprilie la 'Note din Filme'

Publicat: miercuri, 28 Martie 2018 , ora 15.18

În Duminica Floriilor, Radio România Muzical vă oferă un cadou - coloana sonoră a miniseriei 'Iisus din Nazaret', capodopera regizorului Franco Zeffirelli și a compozitorului Maurice Jarre.

Ceea ce mulți consideră a fi ecranizarea cea mai bună a vieții Mântuitorului (o realizare impresionantă, mai ales că Iisus este confirmat de Cartea Recordurilor ca fiind personajul cu cele mai multe reprezentări filmice), prezentată în mai bine de 6 ore și 22 de minute, reunește pe ecran unele dintre cele mai mari nume ale cinematografiei din toate timpurile: Lawrence Olivier, Anthony Quinn, Ian Holm, Christopher Plummer, James EarL Jones, Michael York și, desigur, în rolul titular pe Robert Powell, cel care cu privirea sa electrizantă a captivat generații de spectacori și i-a 'furat' acest rol lui Al Pacino, actorul dorit inițial de Zeffirelli. Miniseria a fost realizată cu binecuvântarea Papei Paul al VI-lea și a beneficiat de o promovare incredibilă la momentul apariției, mai ales în țările coproducătoare: Italia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Pentru un demers dramatic de dimensiunea aceasta, era nevoie și de o coloană sonoră pe măsură, așa că echipa de producție a apelat la un veteran al industriei: Maurice Jarre. Acesta a fost inițial reticent la a lucra pentru un film de televiziune, dar odată ce a înțeles dimensiunea proiectului și a aflat că poate face uz de orchestrele uriașe pe care și le dorea, a acceptat. Creația sa este una unică, ce reunește laolaltă momente bombastice, uriașe, dar și părți intime, izvorâte dintr-o conștiință pioasă. Clasicism și exotism - aceastea sunt caracteristicile coloanei sonore care reușește cu grație să evite toate clișeele filmelor creștine.

Parte din această coloană sonoră veți putea descoperi și dumneavoastră duminică, 1 aprilie, de la ora 17.30, în cadrul emisiunii 'Note din Filme'.


Radu Mihalache