Evenimentele săptămânii Înapoi

Igor Levit deschide noua stagiune a Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze

Publicat: marți, 22 Septembrie 2020 , ora 12.29

Chiar și în condiții de pandemie, propunerile Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze din München încălzesc inimile celor mai sceptici și încercați melomani. Sfidând autosuficiența și provocându-și mereu propriile limite, instituția duce permanent mai departe un joc al strălucirii și performanței intrepretative maxime ce entuziasmează ca reper sigur din orice perspectivă ar fi privit.

După trecerea în eternitate, în 2019, a marelui Mariss Jansons, dirijorul său principal vreme de 16 ani, orchestra bavareză își deschide noua stagiune, în 24 și 25 septembrie, sub semnul tinereții și al reinventării. Invitat să o conducă este Riccardo Minasi, muzician italian în vârstă de 42 de ani cu un strălucit trecut ca violonist dedicat interpretării informate istoric, acum dirijor principal al Orchestrei "Mozarteum" din Salzburg. Pe cât de viu și colorat, pe atât de riguros muzicologic în demersul său de interpret, Riccardo Minasi își face debutul, cu această ocazie, în zona clasicismului vienez.

Dar prima atracție va fi, cu siguranță, Igor Levit, la 33 de ani - între cei mai apreciați pianiști beethovenieni ai momentului. În ultimele săptămâni, acesta a vorbit despre cele 32 de sonate ale Titanului și le-a și interpretat pentru ascultătorii postului BR-Klassik din München; tot el a prezentat deja 4 dintre cele 5 concerte de Beethoven pentru pian, iar acum încheie și acest ciclu cu Concertul nr. 1 în aceeași companie, a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze. Igor Levit asigură, când vine vorba de Beethoven, o lectură proaspătă și spectaculoasă, oferind impresia lipsită de dubii a unei concepții clare în cele mai mici detalii și a apetitului de a-i pleda cauza.

Riccardo Minasi și Igor Levit, în compania Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze, intepretând Beethoven (Concertul nr. 1 op. 15 în do major) și Haydn (Simfonia nr. 88 în sol major); la "Herculessaal" din München și în direct la Radio România Muzical vineri, 25 septembrie, de la ora 20,00.


Ștefan Costache