Cronici Înapoi

ICon Arts 2017 ...tradiții și arte noi

Publicat: miercuri, 26 Iulie 2017 , ora 9.56

O surprinzătoare a XV-a ediție a Academiei și Festivalului Icon Arts se desfășoară în aceste zile în mai multe sate transilvănene aflate între Sibiu și Mediaș: Biertan, Richiș, Mălâncrav, Alma Vii. Surprinzătoare pentru că putem spune că este o întoarcere în timp cu bune și cu rele: o mai bogată relaționare interumană, cu accent mai puternic asupra tradițiilor, dar și o blocare tehnologică, domeniu de care suntem atât de dependenți.

Academia ICon Arts înseamnă anul acesta peste 60 de participanți din: Japonia, China, Irlanda, Finlanda, Serbia, Germania și România, la clase de chitară, pian, flaut, clarinet, percuție, teatru, jazz și muzică de cameră. Printre maeștri îi regăsim pe Horia Mihail, care a acceptat să susțină un masterclass după 14 ani, pe chitariștii Reinbert Evers și Costin Soare sau pe flautista Ioana Turcu și vocalista de jazz Ana Cristina Leonte.

Programul festivalului este în acest an mult mai divers. Toate evenimentele de ieri s-au desfășurat în Richiș, satul vechi de peste 700 de ani care, după plecare multora dintre familiile de sași, este populat astăzi de români, rromi, câteva familii de sași, zeci de nemți, francezi, olandezi, italieni, elvețieni, lituanieni și americani, devenind satul în care conviețuiesc cele mai multe naționalități din România. Aseară am fost martorii unei prezentări fascinante făcute de o calfă călătoare, un tânăr stabilit în România, care a învățat o meserie pe cale de dispariție, care a reușit să păstreze tradiția rotarilor din zonă și care acum recondiționează, restaurează trăsuri și calești de epocă. Apoi în vechea biserică fortificată din Richiș am urmărit un eroic recital susținut de Remus Henning, care a încercat și pe alocuri a reușit să îmblânzească bătrâna și neacordata orgă locală. Seara s-a încheiat cu o fastuoasă și gustoasă expoziție gastronomică cu produse locale.

Astăzi la Sibiu, în Sala Thalia a Filarmonicii, va avea loc concertul de prezentare a lucrărilor acceptate în programul ICon Arts Composer in Residence, care l-a avut metor în acest an pe Cristian Lolea. Tineri compozitori din Serbia, Irlanda, Finlanda, Mexic și România vor avea șansa ca lucrările lor să fie interpretate de Cvartetul Radioteleviziunii Naționale din Irlanda - ConTempo și de solistul instrumentist al Orchestrei Naționale Radio, percuționistul Alexandru Anastasiu.

Apoi în zilele următoare ICon Arts va propune noi provocări culturale prin care va încerca să demonstreze posibila coexistență între vechi și nou, între artele secolului 21 și tradițiile puternic ancorate și încă bine păstrate în zonă.

Sebastian Crăciun