Evenimente Înapoi

Hoinar - Festival de Pian, ediția a-II-a

Publicat: marți, 24 Octombrie 2017 , ora 14.48


Centrul Român de Muzică și pianistul Florian Mitrea, în parteneriat cu ARCEN, sunt bucuroși să anunțe deschiderea înscrierilor pentru cea de-a doua ediție a proiectului Hoinar pentru tineri pianiști. Programul Hoinar a demarat în 2016, când elevi de la licee de muzică din București, Iași și Focșani și-au dat concursul în cadrul cursurilor de măiestrie, atelierelor de lucru și concertului final. Succesul ediției 2016 ne încurajează să continuăm și în 2017, cu și mai multe activități menite să susțină pregătirea pianiștilor români pentru performanță la nivel internațional.

Pianistul Florian Mitrea este dublu laureat al Concursurilor Internaționale de la Glasgow 2017, Hamamatsu 2015, și ARD München 2014. În prezent este stabilit la Londra, unde este profesor la Royal Academy of Music. Prin dezvoltarea conceptului Hoinar, Florian dorește să-și împărtășească experiența profesională cu tinerii pianiști în curs de dezvoltare.

Și în 2017, programul Hoinar este dedicat tinerilor pianiști și se adresează nevoii de pregătire extracurriculară în vederea participării la concursuri internaționale de profil și la examene de admitere la conservatoare de prestigiu din străinătate. Programul va relua cursurile de măiestrie pianistică și atelierele de lucru sub îndrumarea lui Florian Mitrea, desfășurate într-un cadru de lucru prietenos, dar în același timp profesionist și centrat pe nevoile participanților.

Ediția 2017 propune și cu un Concurs Național de Pian deschis tuturor pianiștilor români cu vârsta între 14 și 22 ani. Concursul este organizat în format asemănător concursurilor membre ale Federației Internaționale de Concursuri de Muzică - 4 etape de concurs.

Pentru Concurs, festivalul Hoinar a invitat un juriu internațional ce cuprinde numai pianiști cu experiență competitivă de nivel internațional.

Membrii comisiei sunt:

· Hin-Yat Tsang - Hong Kong Young Musician of the Year în 2010 și laureat la Salt Lake City, Tokyo și Manchester

· Mihai Ritivoiu - pianist român laureat la Concursul Internațional George Enescu și câștigătorul Concursului Național Zilele Lipatti

· Scipione Sangiovanni - pianist italian cu o cariera concertistică ce a inclus recitaluri la Carnegie Hall (New York) și Teatrul Scala din Milano, laureat la Jaen, Barcelona și Valencia

· Florian Mitrea

Selecția participanților se face pe baza CV-ului și al unei filmări. Indiferent de rezultat, toți concurenții vor avea șansa să discute cu membrii juriului și să primească feedback constructiv. Ceea ce deosebește acest juriu este faptul că fiecare membru este el însuși concurent în marile competiții ale lumii. Știu foarte bine ce înseamnă pregătirea intensă pentru un asemenea eveniment, presiunea psihologică, emoțiile și stresul la care concurenții sunt supuși, și pot oferi sfaturi constructive.

Toate activitățile din festival se vor desfășura la sediul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București.

Mai multe detalii atât despre cursuri cât și despre concurs (cerințe de repertoriu și alte documentele necesare) se pot afla de pe pagina de facebook www.facebook.com/hoinar.music sau prin email la adresa hoinar.music@gmail.com

Înscrierile la programul Hoinar se realizează online. Data limită pentru înscrieri în concurs este 27 noiembrie. Data limită pentru înscrieri la restul programului este 4 decembrie. Formularele de înscriere se pot descărca de pe pagina de Facebook sau pot fi trimise prin email, la cerere.