Recomandări Înapoi

'Gavriil Musicescu - 170: Polifonii, 20 martie, ora 13,10'

Publicat: vineri, 17 Martie 2017 , ora 17.10
Sărbătorim 170 de ani de la nașterea lui Gavriil Musicescu (1847, Ismail - 1903, Iași): compozitor, dirijor, muzicolog și profesor român, pasionat culegător de foclor, unul dintre ctitorii culturii muzicale naționale.

Muzician entuziast și energic, excelent organizator, școlit la Iași și Petersburg, Gavriil Musicescu a dăruit mare parte a activității sale vieții muzicale ieșene: a predat la Conservatorul care îi poartă astăzi numele, devenind director al instituției (1901-1903), inițiind, în această postură, o serie de manifestări (concerte, conferințe) având ca scop educarea muzicală a publicului larg.

În paralel, a fost dirijor (1876-1903) al Corului Mitropolitan din Iasi, ansamblu pe care l-a ridicat la un nivel necunoscut până atunci în țară și cu care a întreprins numeroase turnee în cele mai importante centre culturale româneși și peste hotare. De altfel, lui Gavriil Musicescu îi datorăm aducerea vocilor feminine în corurile noastre bisericești.

Pentru acest ansamblu a compus cunoscutele sale concerte religioase, liturghii și piese laice, ultimele incluzând atât inspiratele prelucrări folclorice, care i-au adus renumele de creator al genului prelucrării corale în muzica națională, cât și însuflețitele cântece patriotice, de mare impact în epocă.

Ascultăm câteva dintre compozițiile lui Gavriil Musicescu în ediția de luni a Polifoniilor, alături de o serie de lucrări din repertoriul universal, semnate Georg Philipp Telemann, Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart și Jean Sibelius.

Sorina Bobeico