Concerte viitoare Înapoi

Gala Francofoniei la Sala Radio

Publicat: joi, 14 Martie 2013 , ora 13.17

Existența unei frumoase legături culturale între România și Franța, marcate mereu în istoria modernă printr-o tradiție francofonă și francofilă este aniversată în mod special în acest an, când se împlinesc 20 de ani de la aderarea țării noastre la francofonia instituțională (inițial Agenția Interguvernamentală a Francofoniei, transformată, în 1998, în Organizația Internațională a Francofoniei - OIF). Și cum adesea această prietenie româno-franceză s-a manifestat și pe tărâm artistic, Sala Radio va sărbători această aniversare prin Gala Francofoniei, concert-eveniment susținut de Orchestra Națională Radio joi, 21 martie, ora 19.00.

Două nume mari ale scenei muzicale românești care nu mai au nevoie de nici o prezentare sunt legate de acest eveniment: Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naționale Radio și violonistul Gabriel Croitoru, a cărui carieră înseamnă peste o mie de apariții în țară și străinătate, alături de reputați dirijori. Gabriel Croitoru interpretează pe una dintre viorile «bijuterie», de patrimoniu internațional: Guarneri del Gesu, datată 1731, pe care a cântat și George Enescu.

Conceput pentru a ilustra legăturile între creația muzicală românească și cea franceză, programul serii reunește două lucrări extrem de apreciate: cea dintâi îi aparține compozitorului francez Édouard Lalo - Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară și orchestră, iar cea de-a doua marelui Enescu - Simfonia I în mi bemol major.

Legătura dintre violonistul Gabriel Croitoru și Simfonia spaniolă a lui Lalo este una deosebită. Lalo și-a dedicat lucrarea unuia dintre cei mari violoniști ai tuturor timpurilor: spaniolul Pablo Saraste. Printre distincțiile internaționale obșinute de Gabriel Croitoru se numără Premiul I la Concursul Internațional de vioară Pablo Sarasate (Spania - 1991), unde a obținut și Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Gabriel Croitoru a înregistrat și Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră de Pablo Sarasate, ceea ce constituie o premieră mondială.

Supranumită "Eroica enesciană", Simfonia I a lui Enescu, prezentată în primă audiție la Paris, în 1906, a rămas cea mai cunoscută partitură a sa, după cele două Rapsodii române, fiind cântată în întreaga lume.


Pentru alte informații legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor și Corurilor Radio vă rugăm să consultați site-ul orchestre.srr.ro.