Recomandări Înapoi

Gabriel Croitoru la Intâlniri sub semnul capodoperelor - 30 martie

Publicat: marți, 28 Martie 2017 , ora 17.00
Când stai de vorbă cu un violonist este greu să alegi CÂTEVA "capodopere" din literatura instrumentului său... A fost oricum unul dintre cele mai răsfățate instrumente - judecând după inspirația compozitorilor: unii au mizat pe strălucirea virtuozității, alții pe suflul liric, pe vigoare sau sensibilitate - vioara a rămas secole de-a rândul o ...preferată a autorilor dar și a publicului !

In cazul lui Gabriel Croitoru mai complicată a fost selecția dintr-o largă serie de înregistrări care care stau mărturie diferitelor etape evolutive ale interpretului care s-a aflat în prim planul vieții muzicale românești încă din anii... adolescenței.

Fiecare dintre Intâlnirile sale sub semnul capodoperelor programate la Radio România Muzical aduce în atenția dumneavoastră momente "live" ale peisajului artistic românesc, despărțite de câteva decenii, fiecare având o amprentă emoțională specială pentru interpret, care a rememorat cu acest prilej importante "întâlniri" artistice care i-au marcat devenirea ca muzician.

Sonata "Kreutzer" în compania maestrului Valentin Gheorghiu și în rezonanța violonistică a instrumentului Guarneri pe care a cântat George Enescu... Sonoritățile "Catedralei" au relief și prestanță, forță și vibrație într-o asemenea rostire, păstrând aplauzele recitalului din 2010 așa cum în dialogul scriiturii lui Johann Sebastian Bach pentru al său Concert pentru două viori în re minor - cântat de Gabriel Croitoru în 1984, la 18 ani pe scena Radio-ului, alături de cea care peste câțiva ani a devenit Ioana...Croitoru, sub bagheta dirijorului Iosif Conta, are un suflu al tinereții dar și al siguranței pe scenă, al robusteții acestei partituri în viziunea avântată a celor doi protagoniști, încă elevi pe atunci... Acest opus i-a prilejuit lui Gabriel Croitoru și evocarea lui Mihai Constantinescu - unul dintre mentorii săi, cel care i-a oferit din anii de școală ocazia de a păși pe scenele din țară, alături de el, într-un dialog al generațiilor ... cântând împreună aceste linii ale lui Johann Sebastian Bach.

Ascultați-l pe Gabriel Croitoru vorbind și cântând la România Muzical: joi, 30 martie, de la ora 20 (în reluare sâmbătă 1 aprilie de la 13,05).... Artistul matur de astăzi și foarte tânăra speranță de acum peste 3 decenii...


Anca Ioana Andriescu