Recomandări Înapoi

Gabriel Amiraș - 80 la 'Polifonii' - 25 octombrie

Publicat: luni, 24 Octombrie 2016 , ora 11.22

Există multe lucruri pentru care îi suntem recunoscători maestrului clujean, stabilit din 1993 la Trossingen: recunoscători pentru că, decenii la rând, a fost un reper al vieții concertistice românești, dăruind interpretări electrizante, pline de temperament, virtuozitate și știință.

…că a format, în calitate de pedagog, la Conservatoare din Cluj-Napoca și București discipoli care, astăzi, sunt mândria școlii noastre pianistice: Dana Borșan, Viniciu Moroianu, Adriana Bera, Luiza Borac, Remus Manoleanu, Andrei Deleanu, Cristian Beldi, Lena Vieru, Ștefan Agoșton.

…că a reprezentat - la cel mai înalt nivel, în lumea întreagă - cultura noastră muzicală: despre ținuta deosebită a concertelor sale vorbesc nenumăratele cronici entuziaste care i-au însoțit prezențele artistice pe scena internațională.

…că nu a fost doar interpret și profesor, ci și un profund filozof, un erudit al muzicii, un înțelept, mereu dispus să împărtășească celorlalți din cunoștințele sale.

…recunoscători și pentru cadoul prețios, oferit, recent, de maestrul ajuns la vârsta sintezelor: o sumă de gânduri despre fenomenul sonor în toată complexitatea lui, despre interpretare și pedagogie, despre stil, ornamentație, scriitură, sunet, și, desigur, despre instrumentul care l-a "vrăjit" pentru totdeauna - pianul: gânduri înmănuncheate în superbul volum "De vorbă cu pianistul Gabriel Amiraș - un portret în dialog "de Grigore Constantinescu (Editura Muzicală, 2016).

Un portret Gabriel Amiraș - și în ediția de marți, 25 octombrie, a emisiunii "Polifonii", prin intermediul câtorva dintre înregistrările sale reprezentative, păstrate în arhiva Radiodifuziunii: Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 31 op. 110 în La bemol major; Maurice Ravel - "Gaspard de la nuit"- trei poeme pentru pian; Robert Schumann - Studii simfonice op.13 și Franz Liszt - "Dans macabru" - temă cu variațiuni pentru pian și orchestră, ultima lucrare interpretată împreună cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" și Gilbert Varga - dirijor.

Gabriel Amiraș la "Polifonii", emisiune programată în 25 octombrie, între orele 13.10-15.25. 

Sorina Bobeico