Evenimentele săptămânii Înapoi

Frank Peter Zimmermann și Orchestra Simfonică 'Elbphilharmonie' dirijată de Alan Gilbert – live la Radio România Muzical

Publicat: luni, 24 Februarie 2020 , ora 13.02

Violonistul Frank Peter Zimmermann și Orchestra Simfonică "Elbphilharmonie" dirijată de Alan Gilbert - sunt muzicienii pe care îi vom asculta vineri seară, 28 februarie 2020, live, de la Hamburg.

Începând cu această stagiune, Alan Gilbert este noul dirijor șef al Orchestrei Simfonice "Elbphilharmonie", după ce în perioada 2004-2015 a fost dirijor invitat al aceluiași ansamblu. Într-un interviu acordat cu ocazia numirii sale în această nouă postură, Gilbert mărturisea că una dintre cele mai importante colaborări cu Orchestra "Elbphilharmonie" a fost chiar prima, din 2001, când a simțit imediat după primele minute ale repetiției "o conexiune, un puternic sentiment de familiaritate".

În concertul de vineri, Alan Gilbert și Orchestra Simfonică "Elbphilharmonie" propun, pentru început, o lucrare scrisă Anton Webern - "Im Sommerwind", mult diferită de scrierile compozitorului austriac - un poem simfonic tonal, datat 1904 și care nu a fost prezentat publicului până în 1962.

Apreciatul violonist Frank Peter Zimmermann va semna momentul solistic de vineri seară. Concertul pentru vioară "În memoria unui înger" a fost scris după moartea, la doar 18 ani, a fiicei Almei Mahler (fosta soție a celebrului compozitor Gustav Mahler). Alban Berg a conceput concertul în vara anului 1935, lucrarea devenind în mod simbolic și un recviem pentru artist, trecut la cele sfinte în noaptea de Crăciun a aceluiași an, înainte să apuce să își asculte partitura interpretată (prima audiție a avut loc la Barcelona, pe 19 aprilie 1936).

Iar în partea a doua a concertului - Simfonia a III-a op. 90 în Fa major de Johannes Brahms; "un triumf al inspirației" - astfel a fost descrisă partitura semnată în 1883.

Sunt lucrările pe care le puteți asculta vineri, 28 februarie, începând cu ora 21:00, în versiunea semnată de Orchestra Simfonică "Elbphilharmonie" și dirijorul Alan Gilbert.

Credit foto: Irène Zandel

Lucian Haralambie