Recomandări Înapoi

François Salque și Eric Le Sage - Integrala sonatelor pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven.

Publicat: duminică, 19 Martie 2017 , ora 15.07

Doi specialiști ai muzicii de cameră

Violoncelistul François Salque și pianistul Eric Le Sage pot fi considerați doi specialiști ai muzicii de cameră. François Salque este unul dintre violonceliștii talentați ai generației sale, câștigător al mai multor premii cum ar fi Premiul I la Concursul de la Lausanne, premiul al doilea al competiție de la Geneva. S-a făcut remarcat și în Rusia, la Concursul Ceaikovski de la Moscova. În Franța, François Salque a câștigat Premiul I al Concursului creat în onoarea lui Paul Tortelier și Maurice Gendron, dar și al Premiul Pierre Fournier. François Salque a realizat până acum turnee ca solist și în recitaluri de muzica de camera în peste 50 de tari, colaborând cu artiști ca Jean-Claude Pennetier, Alexandre Tharaud, Michel Portal, Paul Meyer, Emmanuel Pahud, Itamar Golan, Renaud Capuçon, Barry Douglas sau Gil Shaham. Trebuie spus că François Salque a fost membru al Cvartetului Ysaye timp de cinci ani, perioadă în care a susținut împreună cu formația aproape 400 de concerte și a contribuit la înregistrarea a 7 albume. François Salque nu este la prima colaborare cu pianistul Eric Le Sage, amintesc doar integrala muzicii de cameră cu pian, compus de Gabriel Faure, violoncelistul fiind unul dintre artiștii ce apare în mai multe înregistrări.

Despre Eric Le Sage francezii spun că este unul dintre cei mai importanți pianiști ai generației sale, faimos reprezentant al școlii franceză. Este apreciat pentru sonoritatea subtilă, simțul structurii și frazare poetică. În anul 2010, Eric Le Sage a lansat cu succes integrala lucrărilor pentru pian de Robert Schumann. Este proiectul care i-a adus o serie de recitaluri și concerte în cele mai importante centre muzicale din lume. în acest context, în locuri importante din întreaga lume. Un alt proiect important lansat de Eric Le Sage este noua serie de 5 CD-uri dedicate integralei lucrărilor camerale cu pian semnate de Gabriel Fauré, un proiect care i-a adus mai multe premii importante.

Integrala sonatelor pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven.

Albumul Beethoven semnat de François Salque și Eric Le Sage a fost lansat cum spuneam, pe 24 februarie anul acesta și este propus de nou pentru campania Radio România Muzical, Discurile anului 2017.

Albumul are în program integrala sonatelor pentru violoncel și pian de Beethoven, cel care, la începutul secolului al XIX-lea, a fost unul dintre primii compozitori care a încercat și a reușit să dezvăluie calitățile expresive și tehnice ale violoncelului, atât în ​​lucrările sale simfonice și mai ales în muzica sa camerală. În cele cinci sonate pentru violoncel scris în mai mult de două decenii, Beethoven a arătat potențialul violoncelului. Plecând de aici, viitorii compozitori romantici l-au așezat în rândul instrumentelor vedetă.

François Salque și Eric Le Sage au găsit pentru interpretarea sonatelor pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, sonoritatea potrivită. Abilitatea tehnică, frazarea și simțul structurilor crează o arhitectură sonoră de-a dreptul suprinzătoare. Este o audiție de foarte bună calitate din toate punctele de vedere.Este de apreciat calitatea sonoră a înregistrărilor realizate în Sala Mare a Conservatorului din Liege (Belgia).

Dar cred că cel mai bine este să ascultați CD Review (ora 11,30), din 20 până în 23 martie.

Gabriel Marica