Agenda de concert Înapoi

Filarmonica 'George Enescu' aduce un 'Omagiu francofoniei'

Publicat: luni, 3 Decembrie 2018 , ora 13.58

Joi, 6 și vineri, 7 decembrie 2018, Filarmonica "George Enescu"celebrează legăturile cultural-istorice cu Franța printr-un "Omagiu francofoniei", un concert Berlioz, Debussy, Ravel, Lalo, la care solistul invitat va fi celebrul violonist David Grimal, fondator al ansamblului francez "Les Dissonances". Aceste concerte, dirijate de maestrul Christian Badea, sunt un omagiu adus Franței și culturii franceze, în anul care marchează 100 de ani de la moartea lui Claude Debussy (1862-1918). Din anul 1859, când Napoleon al III-lea a sprijinit Unirea Principatelor Române, și până la Generalul Henri Berthelot, coordonator activ al eforturilor românești pe Frontul de Est din Primul Război Mondial, și Georges Clemenceau, președintele francez care la Conferința de la Paris a susținut Marea Unire, Franța a reprezentat în mod tradițional un punct esențial de sprijin politic, dar și un model cultural pentru România.

"În contextul aniversării Centenarului, la concertele Filarmonicii din 6 și 7 decembrie, contribuția Franței la realizarea statului român modern este onorată, printr-o selecție de lucrări scrise de cei mai cunoscuți compozitori francezi moderni - Claude Debussy și Maurice Ravel. Franța va fi reprezentată nu numai de muzică, ci și de solistul serii, ilustrului violonist David Grimal, care dă dovadă de o aceeași ușurință atât în repertoriul contemporan, cât și în cel clasic. Profunda cunoaștere a tuturor epocilor creatoare îi permite lui Grimal o abordare sonoră, estetică și filosofică personală, unică. E o bucurie să-l avem invitat, în aceste seri, pe scena Ateneului", apreciază Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu".

Melomanii își amintesc cu placere de prezența violonistului David Grimal și a orchestrei sale, "Les Dissonances", în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", ediția din 2015. Celebrul violinist a revenit, în 2016, pe scena Ateneului Român, cu o propunere deosebit de ambițioasă: Integrala sonatelor și partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, prezentată în două concerte.

Filarmonica "George Enescu" 150

"Concertele Centenarului la Ateneu"

"Omagiu francofoniei"

Joi, 6 decembrie 2018

Vineri, 7 decembrie 2018

Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solist
DAVID GRIMAL

Program

  • Hector Berlioz
  • Uvertura Carnavalul roman
  • Edouard Lalo
  • Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră
  • Claude Debussy
  • Marea
  • Maurice Ravel
  • Bolero