Cronici Înapoi

Festivalul Internațional Virginia Zeani - ziua a patra

Publicat: vineri, 22 Iunie 2018 , ora 11.55

Ieri, în cea de-a patra zi a Festivalului Internațional de Operă "Virginia Zeani", s-a desfășurat prima etapă de aici, de la Tg. Mureș, a concursului de canto intitulat "L'Assoluta Virginia Zeani - The International Grand Prix of Romania ", etapă după care s-au calificat în semifinala de azi 22 de concurenți: 6 români, 4 polonezi, 5 din Federația Rusă, un tenor italian, un bas bulgar destul de bun, un contratenor sud-coreean cu șanse mari, zic eu, de a intra în finală, o soprană din Africa de Sud, un bariton chinez, o soprană din Marea Britanie și o mezzosoprană din Statele Unite.

Concurenții români rămași în competiție sunt: sopranele Ana Băcanu și Adriana Gheorghișor, mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, tenorul Mihai Urzicana, baritonul Silviu Mihăilă și basul Sandor-Attila Kopeczi - tineri alături de care eu, personal, stau cu pumnii strânși, fiecare dintre ei având calitățile necesare de a continua acest concurs.

La nivelul primei etape concurenții au prezentat o singură arie și deciziile juriului s-au luat în unanimitate. Știți că din acest juriu fac parte directori / coordonatori de programe și studiouri de operă pentru tineret ce funcționează pe lângă unele dintre cele mai importante teatre lirice din lume, ca David Gowland - directorul artistic al programului Jette Parker Young Artists de la Opera Regală Covent Garden din Londra sau Eleonora Pacetti - directoarea programului pentru tineret al Teatrului de operă din Roma; cărora li s-au adăugat tenorul Vladimir Galouzine și editorul revistei Opera Magazin - John Allison. Din partea României se află în juriu muzicologul prof. univ. dr. Mihai Cosma.

A fost o zi obositoare ieri, chiar și pentru cei care numai au asistat la concurs, așa că foarte binevenit a fost Concertul de muzică sacră ( foto ) de la ora 19.00, găzduit de splendida biserică romano-catolică "Sf. Ioan Botezătorul" din Tg. Mureș. Un concert cu un program care a conținut, efectiv, cele mai frumoase și populare pagini de muzică sacră, de la "Ave Maria" de Gounod și "Panis Angelicus" de Cesar Franck până la Repentir de Gounod și "Ingemisco" din Recviemul de Verdi. Iar soliști, din nou au fost: soprana ungară Zemlenyi Eszter - câștigătoarea Premiului al II-lea al Concursului "L'assoluta Virginia Zeani" de anul trecut, tenorul orădean Ștefan von Korch și basul rus Slavis Besedin, acompaniați de pianistul Peter Kolcsar și membrii Cvartetului "Classis", cărora li s-au adăugat organista din Cluj Csengeri Kostyak Zsuzsa și foarte tânăra pianistă din Botoșani, Alexandra Marițencu (12 ani) - aceasta din urmă interpretând prima parte a unei sonate de Mozart, iar Csengeri Kostyak Zsuzsa, printre altele, Toccata și Fuga în re minor de Johann Sebastian Bach.

Reportaj de Luminita Arvunescu