Evenimentele săptămânii Înapoi

Faust de Charles Gounod la Opera în interpretări de referință

Publicat: miercuri, 13 Iunie 2018 , ora 12.30

Duminică, 17 iunie 2018, se împlinesc două sute de ani de la venirea pe lume a lui Charles Gounod. Cu acest prilej vă propun să ascultăm una dintre cele mai cunoscute creații ale sale, opera Faust. Artistul francez a ales, așadar, capodopera lui Goethe, scriere ce a stat la baza a nenumărate interpretări componistice, de-a lungul anilor. Libretul operei lui Gounod este realizat de Jules Barbier și Michel Carré, fiind o adaptare a piesei Faust și Marguerite de Carré, bazată pe partea I din Faust. Textul îmbină elemente mai întunecate ale dramei lui Goethe cu o anume lejeritate a piesei lui Carré.

Deși inițial opera nu s-a bucurat de prea mare succes, mai ales la Paris, editorul Antoine Choudens, care cumpărase drepturile, a contribuit la popularizarea opusului, organizând un turneu cu Faust în Germania, Belgia, Italia și Anglia. Atunci când opera a fost reluată, în 1862, la Paris, a fost un triumf, intrând în repertoriul permanent al marilor teatre de operă. În anul morții compozitorului, 1893, Faust-ul său fusese deja reprezentat de peste o mie de ori la Paris.

 

Versiunea de concert pe care v-o propun duminică de la ora 21.00, la Opera în interpretări de referință, îi are în rolurile principale pe tenorul Sergei Romanovski - Faust, pe basul Ildar Abdrazakov - Mefistotele și pe soprana Irina Lungu în partitura Margueritei. Abdrazakov și Lungu au mai cântat împreună în Faust, producția de la Teatrul Regio din Torino fiind disponibilă și pe Blu-Ray, din anul 2016. Distribuția a fost completată de baritonul Vasily Ladyuk - Valentin, basul Boris Zhukov - Wagner, de mezzo-sopranele Valeria Pfister - Siebel și Irina Romishevskaya - Marthe. Concertul a avut loc de Crăciun, în 25 decembrie 2016, la Sala Ceaikovski din Moscova. Soliștii, Corul Radioteleviziunii ruse și Orchestra simfonică Ceaikovski s-au aflat sub conducerea dirijorală a lui Andrei Lebedev.

 

Opera lui Gounod este foarte iubită în Rusia, unde a fost cântată prima dată la Teatrul Bolshoi în 1866, la șapte ani de la premiera ei pariziană. Faust a fost încă de la început foarte apreciată în acest spațiu, devenind foarte legată de cultura moscovită și în general de cea rusă. Printre admiratorii creației se număra și scriitorul Mikhail Bulgakov, care avea să menționeze opera lui Gounod în multe dintre scrierile sale (inclusiv în Maestrul și Margareta).

Irina Cristina Vasilescu