Evenimente Înapoi

Eveniment din seria Euroradio Youth Concert, la Sala Radio

Publicat: marți, 28 Martie 2017 , ora 10.16

Vineri, 31 martie 2017, ora 19.00, Radio România va fi gazda unui eveniment europeran special dedicat promovării tinerelor talente în plan muzical la nivel internațional! La Sala Radio va concerta, în compania Orchestrei Naționale Radio, tânărul pianist Philipp Scheucher, laureat în acest an al Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret (EMCY), o rețea europeană dedicată competițiilor de muzică clasică adresate interpreților cu vârste de până în 25 de ani, la care sunt afiliate în prezent 50 de concursuri naționale și internaționale din 30 de țări.

La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul de origine bască Unai Urrecho, director artistic și dirijor principal al Orchestrei și Corului Filarmonicii Kwangsung. Programul concertului va cuprinde două lucrări de Mozart - Uvertura la Nunta lui Figaro și Concertul nr. 20 în re minor pentru pian și orchestră - și Simfonia nr. 8 în fa major, op. 93 de L. Beethoven.

Euroradio Youth Concert (Concertul de Tineret Euroradio) cuprinde o serie de concerte derulate în țările europene, în colaborare cu Uniunea Europeană a Concursurilor Muzicale de Tineret și sub egida Uniunii Europene de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), care asigură transmisiunea directă (în cadrul Stagiunii 2016 - 2017) către un potențial de milioane de ascultători.

Scopul acestui proiect este susținerea și promovarea tinerilor muzicieni laureați ai competițiilor înscrise sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, prin evoluția, în calitate de soliști, alături de orchestre ale posturilor publice de radio și difuzarea acestor concerte în rețeaua EBU. În ultimii 10 ani, această colaborare s-a desfășurat cu succes cu sprijinul radiodifuziunilor din Suedia, Slovenia, Germania, Republica Cehă, cu beneficii în plan artistic și de imagine pentru toți participanții la proiect.

EBU este unul dintre cele mai importante organisme de cooperare media din lume, care promovează schimbul de material audiovizual între reprezentanții instituțiilor publice de radio și televiziune.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.



UNAI URRECHO

Dirijorul Unai Urrecho este în prezent director artistic și dirijor principal al Orchestrei și Corului Filarmonicii Kwangsung, alături de care desfășoară o frumoasă activitate artistică, socială și educațională.

Și-a început formarea muzicală în cadrul Orchestrei Simfonice Arrasate, a studiat apoi la Conservatorul din San Sebastian, obținând și o bursa de studii la Universitatea din Boston. Și-a definitivat studiile de dirijat la Universitatea Frederic Chopin din Polonia, unde a studiat cu maestrul Sygmon Kawalla.

Unai Urrecho este un fin cunoscător al ansamblurilor de orchestră. A colaborat ca instrumentist în cadrul Orchestrelor Simfonice din Boston, Bilbao, Vermont, Barcelona, Tenerife unde a colaborat cu Sir Colin Davis, Kurt Masur, Seiji Ozawa, James Conlon, Gilvert Varga, Robert Spano.

A fost numit dirijor al Festivalului internațional Jeju din Coreea de Sud, recent a debutat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Bilbao și al Orchestrei Simfonice Naționale a Țării Basce. Totodată, colaborează în mod frecvent cu Filarmonicile Chun Cheon, Guygbuk, Seongnam, Pohang, cu Orchestra Simfonică Millennium și Orchestra Simfonică de Stat din Sankt Petersburg.


PHILIPP SCHEUCHER

Născut în anul 1993, Philipp Scheucher a început să studieze muzica la vârsta de cinci urmând apoi să frecventeze cursurile Universității de Arte ale Spectacolului din Graz, unde a studiat cu Maria Zgubic, iar din anul 2008 studiază cu Markus Schirmer.

Recent a câștigat premii întâi la: Concursul din Köln, unde a cântat alături de Orchestra WDR din Germania, Concursul Aarhus din Danemarca, Concursul Vila de Xàbia în Spania. Totodată, a câștigat Premiul al II-lea la ediția a VIII-a a Concursului Ferenc Liszt din Italia și Premiul al II-lea la ediția a XIII-a a Concursului internațional UNISA din Africa de Sud.

A concertat deja în săli precum: Musikverein din Viena, Gewandhaus din Leipzig, Herkulessaal, Konzerthaus Berlin. A susținut concerte în Franța, Italia, Cehia, Croația, Danemarca, Ungaria, Polonia, Spania alături de Orchestra Filarmonicii din Graz, Orchestra Filarmonică K&K, Orchestra Simfonică Aarhus, Orchestra Filarmonicii din Johannesburg.

Noemi Vidu