Se întâmplă la Radio România Înapoi

EBU cere independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice radio-tv

Publicat: sâmbătă, 12 Noiembrie 2016 , ora 10.07

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune - EBU a prezentat vineri, 11 noiembrie 2016, la finalul unei reuniuni desfășurate la Praga, o declarație prin care cere autorităților române să asigure independența și finanțarea stabilă și adecvată a serviciilor publice de radio și televiziune.

Declarația a fost prezentată de Radka Betcheva, șefă a cabinetului directorului general al EBU, după ce Parlamentul României a decis desființarea taxei radio-tv:

Radka Betcheva: "Parlamentari, profesioniști din presa audiovizuală și experți în drept, participanți la reuniunea organizată la Praga de Consiliul Europei, de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și de EBU, cer autorităților române să asigure fonduri adecvate și stabile pentru posturile publice de radio și televiziune, dar și independența lor față de ingerințele politice.

Serviciile publice de radio și televiziune trebuie să-și îndeplinească rolul lor democratic în societate, dar în același timp, trebuie să-și poată susține propriul lor proces de reformă".

Conferința de la Praga a fost gazduită de Parlamentul Ceh și a fost organizată de Consiliul Europei, Uniunea Europeană a Serviciilor publice de media (EBU) și Televiziunea Cehă.

Reprezentanți ai societății civile, jurnaliști și specialiști din domeniul audiovizual s-au pronunțat pentru menținerea taxei radio-tv, la o dezbatere organizată ieri la București, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului a apreciat că desființarea taxei, decisă de Parlament, nu ar fi trebuit să fie făcută în procedură de urgență, fără consultarea Radioului și Televiziunii publice.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, inițiatorul legii prin care sunt eliminate mai multe taxe, inclusiv taxa radio-tv, nu a fost invitat la dezbatere.

El i-a trimis însă o scrisoare președintelui Iohannis, în care subliniază că finanțarea celor două instituții de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor.

Liviu Dragnea mai susține că managementul celor două societăți trebuie să fie depolitizat și profesionalizat, pentru a li se asigura independența editorială.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să decidă până pe 15 noiembrie dacă va promulga sau nu legea.