Evenimentele săptămânii Înapoi

Două săptămâni speciale, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, la Radio România Muzical

Publicat: joi, 18 Aprilie 2019 , ora 16.53

Săptămâna Mare și Săptămâna Luminată aduc emisiuni speciale la Radio România Muzical, ca-n fiecare an.

De luni până sâmbătă, între 22 și 27 aprilie, de la ora 12.00, vă propunem sub genericul "Musica sacra" înregistrări din proiectul "Săptămâna Mare 2019" al Uniunii Europene de Radio. Anca Andriescu și Monica Cengher prezintă concerte propuse de radiodifuziunile din Olanda, Lituania, Rusia, Bulgaria și Cehia, printre acestea regăsindu-se Johannes Passion de Bach de la Concertgebouw din Amsterdam și Stabat mater de Antonin Dvorak cu Orchestra Filarmonicii Cehe.

Programe speciale de concert propun și concertele de la Sala Radio care pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical marți, miercuri și joi, de la ora 19.00, în Săptămâna Mare: pe 23 aprilie, Cvartetul Voces interpretează "Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce" de Joseph Haydn, pe 24 aprilie, în prim-plan sunt tinerii muzicieni, laureați ai concursului "Drumul spre celebritate", iar pe 25 aprilie, în programul Orchestrei Naționale Radio figurează Requiemul german de Johannes Brahms.

Marile opusuri vocal-simfonice dedicate Paștelui pot fi ascultate în integralitate la Radio România Muzical, printre ele, Oratoriul bizantin de Paști de Paul Constantinescu (vineri, 26 aprilie, ora 19.00) și Matthaeus Passion de Bach (sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00). "Lumină lină" se intitulează emisiunea specială realizată de Marina Nedelcu sâmbătă, 27 aprilie, ora 22.00, care pregătește sărbătoarea Învierii.

În Duminica Paștelui, am considerat potrivit să sărbătorim alături de ascultătorii noștri, așa că de la ora 13.00, timp de 4 ore, pot fi ascultate exclusiv piese propuse de ascultătorii Radio România Muzical, în cadrul unei emisiuni realizate de Irina Vasilescu.

Săptămâna Luminată aduce o premieră: posibilitatea de a asculta concerte înregistrate din stagiunea Orchestrei Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca. Între 29 aprilie și 3 mai, de la ora 10.00, în reluare de la ora 17.00, sunt difuzate concerte integrale și selecțiuni din cele mai bune momente ale stagiunilor ultimilor doi ani.

Săptămâna Luminată este și prilej de rememorare a unor concerte organizate și înregistrate de Radio România Muzical, precum Stagiunea de Jazz de la Teatrul Act (29 aprilie-3 mai, ora 12.00). Rememorăm și Festivalul RADIRO 2018: între 29 aprilie și 3 mai, de la ora 19.00, 3 concerte de jazz - pe 1 mai, memorabilul concert susținut de Aura Urziceanu și Big Band-ul Radio - și 2 concerte simfonice, cu Andrei Ioniță și Ray Chen soliști.

În 1 mai, de la ora 14.00, propunem și un portret muzical al unuia dintre marii muzicieni ai României, de la dispariția căruia s-au împlinit 50 ani: dirijorul și compozitorul Constantin Silvestri, emisiune realizată de Monica Isăcescu.

Între 1-3 mai, de la ora 13.00, pot fi reascultate recitalurile organizate de Radio România Muzical în cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale", mai precis Festivalul de pian din octombrie 2018 ce i-a avut protagoniști pe Florian Mitrea, Adela Liculescu și Mara Dobrescu. Prezintă Ana Diaconu.

În 4 mai, de la 10.00, poate fi ascultată o emisiune primită în cadrul schimburilor cu radiodifuziunea cubaneză, emisiune dedicată muzicii barocului.

Radio România Muzical urează tuturor ascultătorilor săi să se bucure de un Paște luminat, cu liniște și multă muzică bună!