Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Jaime Martin și pianista Gabriela Montero in direct de la Barcelona

Publicat: miercuri, 15 Martie 2017 , ora 23.41

O sală modernă cu 2200 de locuri așteaptă trei seri la rând bucuria întâlnirii cu spectacolul muzicii romantice, moderne și contemporane, sub bagheta dirijorului spaniol Jaime Martin, solistă fiind celebra pianistă Gabriela Montero din Venezuela.

Pe Jaime Martin publicul român l-a urmărit și la București, în cadrul unei ediții trecute a Festivalului "George Enescu", la conducerea Academiei St. Martin in the Fields; își amintește cu plăcere de acel moment al carierei sale, derulat la Ateneul Român - sala de concert pe care el o consideră "cea mai frumoasă din lume "! Flautist în mari colective simfonice și solist pe scene importante, apoi dirijor, Jaime Martin și-a desfășurat mult activitatea în viața culturală spaniolă și în cea britanică (cea londoneză mai ales) iar în ultima perioadă și în stagiunile din Suedia. Colaborarea sa cu Orchestra Simfonică Națională din Barcelona s-a concretizat deja nu numai în concerte ci și în producții discografice - multe consacrate partiturilor semnate de autori catalani. Si această serie de apariții pe afișul colectivului catalan aduce în prim plan acest aspect printr-o primă audiție a lui Jordi Cervello - creator mult stimat la cei peste 80 de ani ai săi, apreciat nu numai pentru atributele strict muzicale ale opusurilor sale ci și pentru mesajul lor evident; "Natura contra Natura" (piesa inclusă în concertul ce va fi transmis vineri în direct, de la ora 21,30) pledează pentru o mai atentă relație a oamenilor cu tot ceea ce îi înconjoară, cu preocucparea de a conserva ceea ce este frumos și de a evita distrugerile...

Un punct de atracție al programului îl constituie desigur și interpretarea muzicii lui Stravinski pentru baletul său "Sacre du printemps", lucrare șocantă acum mai bine de un veac pentru publicul parizian dar care a devenit aproape "clasică" astăzi... Mobilizând mereu instrumentiștii, solicitând la maxim pe toți cei aflați pe scenă, partitura rămâne un argument pentru a reliefa spectaculozitatea orchestrală, virtuțile ansamblului și fantezia dirijorului.

Solista serii este pianista Gabriela Montero, în celebrul Concert nr.1 de Ceaikovski: strălucire, bravură și forță, dar și lirism și poezie... Este așteptată imaginația acestei interprete recunoscute pentru harul ei improvizatoric, pentru momentele în care a solicitat teme propuse de public pentru a dezvolta apoi o întreagă paletă de variațiuni pianistice, uneori îndreptându-se chiar spre jazz...

Iată doar câteva dintre motivele care polarizează interesul în cazul acestui concert, pe care Radio România Muzical îl transmite în direct de la Sala Pablo Casals a Auditoriului din Barcelona vineri 17 martie, de la ora 21,30. Un reper de viață muzicală internațională la Scena Europeană!