Evenimente Înapoi

Dirijorul american Philip Mann și pianista Dana Borșan, pe scena Sălii Radio

Publicat: marți, 7 Martie 2017 , ora 13.55


Vineri, 10 martie 2017, ora 19.00, dirijorul american Philip Mann se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, în cadrul unui concert Ceaikovski & Chopin la Sala Radio, care o va avea ca solistă pe cunoscuta pianistă Dana Borșan. Iar dacă Ceaikovski este unul dintre compozitorii preferați ai melomanilor, concertul din 10 martie propune două piese ceaikovskiene de rezistență: Poloneza din opera Evgheni Oneghin și o suită din Lacul lebedelor. Lucrarea concertantă care o va avea protagonistă pe Dana Borșan este Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin.

Cu o excelentă reputație și o carieră în plină ascensiune pe scenele muzicale din Statele Unite, Europa și Asia, Philip Mann a fost dirijor asistent la Royal Concertgebouw Orchestra, la Filarmonica din Viena și la Filarmonica din Berlin, a studiat și a predat la Oxford, unde a câștigat competiția pentru a deveni dirijor principal al Oxford University Philharmonia.

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio din anul 2000, Dana Borșan este astăzi o pianistă cu o capacitate și o tehnică interpretativă deosebit de rafinate, ceea ce îi asigură un loc binemeritat în elita pianisticii românești.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biografii

PHILIP MANN

Dirijorul american Philip Mann se bucură în prezent de multă apreciere, atât pe continentul american cât și în Europa sau Asia. În calitatea sa de director muzical al Orchestrei Simfonice din Arkansas a reușit să creioneze o evoluție artistică fără precedent acestui ansamblu, totodată s-au realizat înregistrări, construcția unei noi săli de concert, lansarea unor noi și interesante serii de concerte și programe de excepție.

A fost dirijor asistent la concertele Orchestrei din Cleveland, la Royal Concertgebouw Orchestra, la Filarmonica din Viena și Filarmonica din Berlin. Următoarele sale proiecte vizează colaborări cu filarmonicile din Sofia, Busan, Voronezh, Orchestre Philharmonique de Radio France, Royal Scottish National Orchestra. A fost director artistic al Oxford City Opera și Oxford Pro Musica Chamber Orchestra, a fost totodată dirijor al orchestrelor simfonice din Indianapolis, San Diego, Québec, precum și al Festivalului Music in the Mountains.

Philip Mann a colaborat cu Midori, Joshua Bell, Dmitri Alexeev, Sharon Isbin, iar recent a colaborat cu Opera de Stat din Georgia, Orchestra Simfonică Națională din Cipru, Orchestra Simfonică din Sarasota, Grand Rapids Symphony, a concertat la Lincoln Center's Avery Fischer Hall și Barbican Center în Londra.

A studiat și totodată a predat la Oxford, unde a câștigat competiția pentru a deveni dirijor principal al Oxford University Philharmonia. De-a lungul anilor a asistat dirijori celebri precum Franz Welser-Möst, Sir Simon Rattle, Leonard Slatkin, Jaime Laredo, Mario Venzago, Bramwell Tovey, Pinchas Zukerman.

Philip Mann a studiat cu Alan Hazeldine la Guildhall School of Music and Drama, cu Colin Metters la Academia Regală de Muzică și Marios Papadopolous la Oxford Philomusica. Totodată, a lucrat cu Leonard Slatkin și Orchestra Simfonică Națională la Institutul de dirijat din cadrul binecunoscutului Kennedy Center și cu Michael Tilson Thomas la New World Symphony. A beneficiat de îndrumările lui Esa-Pekka Salonen și Jorma Panula la Cursurile de măiestrie ale Filarmonicii din Los Angeles și de asemenea cu Robert Spano. Cu Imre Pallo, David Effron, John Poole, Thomas Bladner a studiat la Universitatea din Indiana, unde a fost numit și profesor invitat pentru studii de dirijat, totodată fiind dirijor asistent al IU Opera Theater. La Conservatorul de Stat din Moscova a lucrat cu Alexander Vedernikov și s-a mai perfecționat cu Gustav Meir, Kenneth Keisler și Robert Ward.

Artistul a absolvit cu rezultate excepționale Colegiul de Arte Frumoase Herberger din Arizona, iar dintre premiile obținute mai amintim: Premiul Communicator of the Year, PRSA Diamond Award Winner. De asemenea a beneficiat de bursa Karajan a Filarmonicii din Viena la Festivalul de la Salzburg.

DANA BORȘAN

"… a cucerit inimile publicului prin interpretarea ei foarte expresivă și temperamentală. Nu numai tehnica virtuoză dar în special dăruirea și căldura i-au permis să se integreze în spațiul unui fond orchestral bine pregătit"-

Münchener Merkur

Solistă-concertistă a Societății Române de Radiodifuziune, Dana Borșan are o îndelungă și fructuoasă colaborare cu Orchestra de Cameră Radio: în anul 2006 împreună au încheiat un proiect unic până acum în istoria muzicii românești Integrala concertelor pentru pian și orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viața noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio și un album de 8 CD-uri editate de "Casa Radio".

În același areal al aprofundării universului mozartian s-a înscris și Integrala Sonatelor pentru vioară și pian de W. A. Mozart, concertizată într-o serie de recitalurile cu violonistul Alexandru Tomescu.

Născută la Cluj, artista a început studiul pianului cu profesorul Petru Florian la Liceul de muzică din orașul natal și apoi a continuat la Universitatea Națională de Muzică București cu profesorul Gabriel Amiraș. În 1992 a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin la clasa profesorului Georg Sava. Pentru perfecționarea artei sale interpretative, Dana Borșan a participat la cursurile de măiestrie susținute de pianiștii Hans Leygraf la Academia de vară Mozarteum Salzburg și Helene Boschi la Weimar.

Pentru pianista Dana Borșan, deținătoare a numeroase premii la concursuri naționale (1973, 1976, 1983, 1990) și internaționale - Varșovia 1975, Viena 1985, un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II și a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiții internaționale - Concursul Robert Schumann 1977 de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoțional perfect, construcția arhitecturală, au fost câteva dintre calitățile ce i-au adus acest premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viața de concert internațională. A participat la numeroase festivaluri, între care Aberdeen, Potsdam, Faenza, București - Festivalul internațional George Enescu și Festivalul Dinu Lipatti, Cluj - Festivalul Mozart, etc.

În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului Internațional Robert Schumann de la Zwickau - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Brahms și în cadrul FestivaluluiGeorge Enescu - Concertul pentru pian și orchestră de Hanns Wolf.

Dana Borșan a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franța, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franța, Norvegia. Ea este prezentă în fiecare stagiune și pe scenele filarmonicilor din țară. În ultimii doi ani a concertat deseori cu orchestre din Germania, Chișinău și a susținut recitaluri de pian în Germania, Franța, Irlanda și Norvegia.

Dana Borșan relevă sensurile profunde ale muzicii, găsind cele mai subtile nuanțe sonore pentru a da viață fiecărui opus. Până în prezent a apărut în peste 900 de concerte și recitaluri propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru oricare pianist. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte, precum și programe consistente, atractive de recital și de muzică de cameră. Deși preferă creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiție la București - Concertele pentru pian și orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduță.

Până în prezent, pianista Dana Borșan a realizat 16 apariții discografice la casele de discuri: Eterna, KU Classics, Electrecord, Casa Radio. De asememea are peste 1600 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio și TV în România, Moldova, Germania, Ungaria.

Cronici elogioase consemnează multe din realizările acestei pianiste.

Criticii de specialitate au scris: "tehnica de mare clasă, adânca participare sufletească, intuirea stilurilor, știința etajării sonorităților, relevă uriașul talent al artistei" - Adevărul literar și artistic sau "Dana Borșan scoate muzica, emoția, substanța sufletească din pian … are un ton substanțial și abundent, cultivă poezia sonoră…" - România liberă.

Pentru activitatea sa a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991, 2006) și cel al revistei Actualitatea muzicală (1998).

Prof. univ. dr. Dana Borșan conduce din 1990 o clasă de pian la Universitatea Națională de Muzică București. Studenții săi au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, mulți fiind admiși la studii de perfecționare în instituții muzicale renumite din întreaga lume și afirmându-se în viața de concert - Toma Popovici, Alexandra Costin, Amalia Bonciocat, Rebeca Omordia, Andrei Licareț, Alexandru Petrovici, Raluca Ouatu, Cătălin Dima.

Până în prezent a fost invitată să susțină cursuri de măiestrie în instituții similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork și Oslo și să facă parte din juriile concursurilor internaționale din Hong Kong, Oslo , Guerande (Franța) și România.