Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea de stagiune la RAI Torino, în transmisiune directă la Radio România Muzical

Publicat: marți, 17 Octombrie 2017 , ora 12.28

Vineri, 20 octombrie, la Radio România Muzical, vă invităm să urmăriți concertul de deschidere a stagiunii 2017-2018 a Orchestrei Simfonice Naționale RAI din Torino.

Concertul va fi condus de James Conlon, care își sărbătorește în luna octombrie împlinirea unui an de când a preluat poziția de dirijor principal al ansamblului, devenind primul american ce ocupă acest post în istoria de 84 de ani a orchestrei. Un dirijor versatil și foarte respectat atât în sălile de concert, cât și în marile teatre de operă. De la debutul său, din anul 1974, cu Orchestra Filarmonicii din New York, James Conlon a condus cele mai importante ansambluri simfonice europene și americane.

În mod firesc, lui James Conlon îi revine deschiderea de stagiune ce va avea loc la Auditoriumul RAI "Arturo Toscanini" din Torino. Maestrul american a ales să prezinte două simfonii de Brahms - nr.1 și 3 - completând integrala lucrărilor de gen ale compozitorului romantic,  într-un concert ce urmează a se desfășura pe 18 aprilie 2018. Ultima reprezentație completă a Simfoniilor de Brahms a avut loc în stagiunea 2011-2012, când au fost oferite în patru concerte diferite de către dirijorul Semyon Bychkov.

"Simfoniile lui Mozart, Beethoven și Brahms sunt un test necesar și indispensabil pentru o orchestră mare" - mărturisește dirijor James Conlon, citat de site-ul http://www.orchestrasinfonica.rai.it. Prin urmare, sunt deosebit de fericit să prezint întregul corpus de patru lucrări și, aș spune, patru capodopere, create de Johannes Brahms. Timp de mai mulți ani, Orchestra RAI nu le-a mai interpretat integral și este bine să nu treacă prea mult timp fără a le cânta pe toate împreună. Miniciclul de două seri pe care îl oferim în această stagiune este, prin urmare, o bună oportunitate atât pentru public, care va redescoperi aceste pagini sume, cât și pentru orchestră și pentru mine, să ne confruntăm cu patru dintre cele mai frumoase catedrale "simfonice".

Vă așteptăm pe frecvențele Radio România Muzical, vineri, 20 octombrie, de la ora 21.00.

Monica Isăcescu