ACUM:
10.00
Grădina de sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 12.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 12.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

De la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, la Sala Radio: dirijorul german RALF SOCHACZEWSKY

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 6 Februarie 2019 , ora 13.36

A fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, a dirijat operă la Teatrul Balșoi din Moscova și este dirijor principal al Corului CantusDomus din Berlin: dirijorul german RALF SOCHACZEWSKY este invitatul special al concertului prezentat miercuri, 13 februarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio! Evenimentul de la Sala Radio se va derula cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuți pianiști români - HORIA MIHAIL - solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, care a cântat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România și este protagonistul turneelor naționale "Pianul călător".

Programul serii de la Sala Radio reunește 3 mari compozitori: Haydn - Concertul pentru pian în Sol major, Mozart - Simfonia nr. 38 - Praga și două creații semnate de Josef Suk (1874 -1935): Serenada pentru orchestră de coarde și Meditație asupra coralului Sf. Wenceslas pentru orchestră de coarde. Compozitor și violonist ceh, Suk a făcut parte dintr-o apreciată familie de muzicieni din Cehia și mentorul său a fost marele compozitor ceh Antonín Dvoűák, cu a cărei fiică Suk s-a căsătorit.

RALF SOCHACZEWSKY a primit primele lecții de dirijat în Berlin, orașul său natal, la Universitatea de Muzica (UdK), și ulterior a devenit student la Universitatea de muzică Hanns Eisler unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră și pe cel de dirijat-cor.

În stagiunea 2003-2004 a fost dirijor-asistent la diferite coruri radio din Olanda. De atunci a dirijat Corul de cameră Rias, Corul Radio Berlin, Corul Radio France, Corul Ernst Senff, Cappella Amsterdam și Corul Filamonicii din Praga și dirijează constant Capella Cracoviensis. Până în prezent Ralf Sochaczewsky a dirijat numărate orchestre precum: London Philharmonic, Konzerthaus Berlin, Orchestra Națională Radio, Brandenburger Sinfoniker, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Minsk.

Ralf Sochaczewsky a dirijat și operă, făcându-și debutul la Teatrul Balșoi din Moscova, dirijând la Opera Comică Berlin, Opera Națională din Strasbourg și Teatrul Național din Vilnius. Între 2008-2010 a fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, iar din 2011 la Berlin Philharmonic Orchestra și Mahler Chamber Orchestra și, după debutul de succes din luna iunie 2009, a fost reinvitat pentru un alt concert în mai 2010.

În vara anului 2008 a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne pentru producția Despre dragoste și alți demoni de P. Eötvös și în 2010 la producția cu opera Rake's Progress de I. Stavinski.

Pianistul HORIA MIHAIL a debutat în orașul său natal (Brașov) interpretând Concertul în Re major de Haydn la vârsta de 10 ani. După 14 ani de studii în România, Horia Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois. După ce a fost o perioadă de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații "Romanian Piano Trio", alături de violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul călător - Pe urmele lui Franz Liszt", care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat prin turnee ulterioare sub titlul "Pianul călător".

În afara scenelor din România, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, dar și în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.