Evenimentele săptămânii Înapoi

Cvartetul Enesco în Festivalul de la Iitti din Finlanda

Publicat: luni, 11 Iunie 2018 , ora 17.24

Între lacurile și pădurile Finlandei, diferite localități mai mari sau mai mici au pe timpul verii festivaluri muzicale consacrate unor genuri diferite ale artei sunetelor. La aproximativ 140 de kilometri pe șosea de Helsinki, localitatea Iitti cu aproape șapte mii de locuitori găzduiește de câțiva ani un festival de muzică de cameră menit să popularizeze la nivel internațional și una dintre cele mai aprecitate biserici vechi din lemn ale Finlandei, înălțată acum trei veacuri. Aceasta reprezintă și principalul loc de desfășurare a manifestărilor muzicale din cadrul festivalului programat in miez de iunie, începând din 2003.

Cu o deschidere repertorială amplă - de la literatura camerală a unor epoci trecute la creații contemporane (unele prezentate chiar în primă audiție absolută, câteva fiind chiar "comenzi" din partea festivalului încredințate unor autori de prestigiu ai momentului) - Fesivalul Internațional de la Iitti a avut ca invitat la prima sa ediție, acum 15 ani, pe unul dintre cei mai apreciați compozitori europeni contemporani, pe finlandezul Einojuhani Rautavaara, care a dedicat pianistei Laura Mikkola un opus pentru pian solo. Laura Mikkola a fost de altfel de la bun început inițiatoarea acestui proiect cultural, ei fiindu-i încredițată și conducerea artistică a manifestării.

O caracteristică a recitalurilor oferite de Festivalul de la Iitti este diversitatea, oglindită sub aspect stilistic dar și timbral căci pe afiș se succed formații diferite - în unele cazuri alcătuite special pentru acea reprezentație. Așa va fi și "dialogul generațiilor" care va alătura în seara de 14 iunie pentru interpretarea Octetului de Felix Mendelssohn pe membrii Cvartetului "Enesco" - alcătuit din muzicieni plecați din România cu decenii în urmă (o formație care va aniversa anul viitor 40 de ani de activitate) și o formație similară de instrumente cu coarde și arcuș, alcătuită din patru tineri finlandezi (Cvartetul Kamus). In deschiderea serii - după o versiune camerală a Preludiului la după-amiaza unui faun de Claude Debussy - este programat un opus de Bela Bartok, în al cărui trio sunt incluși și violonistul Constantin Bogdănaș și pianista Laura Mikkola, urmat de două lucrări de Heiner Goebbels, una în primă audiție absolută, o comandă adresată lui de acest festival.

Atmosferă estivală specifică verii în Finlanda, unde 700, 800 de iubitori ai muzicii vin la fiecare concert din diferite locuri pentru a se bucura de universul artei sunetelor într-un cadru deosebit, o zonă cu o natură bogată, nealterată încă prea tare de cuceririle civilizației modern citadine. Iată propunerea pentru Scena europeană din 14 iunie, de la ora 19: în transmisiune directă de la Iitti un recital cameral care traversează secole de istorie a muzicii, încheindu-se cu spendoarea unei pagini datate în 1825 de către un autor care nu avea decât 16 ani, dar care a demonstrat aici deja autenticul său suflu simfonic! Despre ambianța de la Iitti veți afla ceva mai multe din cuvintele violonistului Florin Szigeti - membru al Cvartetului "Enescu", dialogul fiind programat în pauza concertului!

Anca Ioana Andriescu