Interviuri Înapoi

Cvartetul Ad Libitum propune o seară 100% Beethoven la Sala Radio

Publicat: marți, 7 Februarie 2017 , ora 13.28
Miercuri, 8 februarie 2017, la Sala Radio, are loc un recital susținut de Cvartetul Ad Libitum. Violoniștii Alexandru Tomescu și Șerban Mereuță, Bogdan Bișoc - violă și violoncelistul Filip Papa propun o seară dedicată creației lui Beethoven, în care vor fi interpretate cvartetele op. 18 nr. 4 în do minor, op. 95 în fa minor "Serioso" și op. 132 în la minor.

Filip Papa semnează invitația la acest recital:


Ludwig van Beethoven are o integrală formată din 16 cvartete; este foarte importantă și nu mă refer neapărat ca număr de piese, pentru că Haydn are peste 80 de cvartete, ci ca greutate și ca profunzime. Sunt scrise în trei perioade ale creației sale.

Primele șase cvartete op.18 - într-o perioadă timpurie, în care era influențat de muzica lui Haydn și a lui Mozart. Ulterior, după aceste șase cvartete, care au fost un laborator pentru primele simfonii, a urmat o perioadă de mijloc: a scris cvaretele op.59 (cele trei cvartete dedicate contelui Razumovski și care sunt așa-numite cvartete simfonice, unde fiecare instrument are un rol egal, aproape solistic), urmate de op.74 - Cvartetul harpelor și op.95 - Cvartetul Serioso, care încheie acest ciclu al cvartetelor de mijloc. Urmează un nou ciclu de simfonii, până la ultima, și după această simfonie - a IX-a op.125 - urmează cele șase cvartete târzii ale lui Beethoven. În momentul în care cânți o integrală ai altă viziune.

Îndemn publicul să asculte această integrală și, dacă va avea plăcerea să vină la toate cele șase concerte care o constituie, va observa această evoluție chiar în fiecare concert, pentru că programul ales de noi face ca aceste concerte să nu fie constituite din cvartete în ordine în care au fost ele compuse, ci noi propunem în fiecare recital cvartete din diferite etape ale creației.

Acum vom interpreta un cvartet din prima etapă - din op.18, un cvartet din etapa de mijloc și un cvartet din etapa târzie a creației sale. Veți putea observa o creștere formidabilă a profunzimii muzicii sale și a complexității ei.

Declarație preluată de Lucian Haralambie