Recomandări Înapoi

Cu Marin Cazacu, o nouă Intâlnire sub semnul capodoperelor, 23 februarie

Publicat: marți, 21 Februarie 2017 , ora 14.28

Stând de vorbă cu Marin Cazacu, în mod firesc leit-motivul rămâne... violoncelul, repertoriul său, întregul său univers sonor, atât de bogat și variat definit.

"Aș putea petrece ore-n șir descoperind, la violoncelul meu, sensuri noi ale muzicii" afirma Marin Cazacu într-un interviu... Iată o invitație de a-l însoți din nou, pentru 60 de minute "decupând":

Violoncelul solist al paginilor clasicismului vienez - în Concertul în Do major de Haydn, cu sugestia virtuozității preluate de la Boccherini

Violoncelul protagonist al tumultului romantic în Concertul de Saint Saens, cu a sa retorică plină de avânt.

Pentru artistul-interpret (dar și pentru profesorul de la Universitatea de Muzică din București) acest instrument poate avea de la 4 la ... 16 corzi ! Este ideea proiectului pe care maestrul Marin Cazacu l-a lansat în lumina reflectoarelor scenei de recital și apoi în "atenția" microfoanelor studioului de înregistrări aducând alături pe podium colegi și discipoli într-un cvartet de violoncele aduse la rezonanța aceleiași emoții și dăruiri pentru Muzica făurită... Este ceea ce a dorit să sublinieze Marin Cazacu alegând două adaptări pentru 4 violoncele (deci 4 X 4 corzi aflate în același "acordaj" expresiv): celebrul Adagio de Albinoni și jocul strălucitor al Polonezei de concert de David Popper (el însuși un virtuoz al secolului XIX și începutului de veac XX).

Capodopere alese și descrise de Marin Cazacu... "Lucrări care se detașează de ceea ce noi considerăm ...normal, firesc... O capodoperă este o culme în domeniul artei respective, esența acelui gen, acel tip de lucrare iubită de public, o atracție pentru orice meloman, dar și pentru interpreți".

Este o posibilă definiție a "capodoperei" rostită de Marin Cazacu, cel ne care vorbește și ne încântă într-o nouă ediție a Intâlnirilor de joi seară: 23 februarie, de la ora 20 (în reluare sâmbătă 25 februarie, de la 13,05)

Anca Ioana Andriescu