Evenimente Înapoi

Craiova Jazz Festival - prima ediție

Publicat: luni, 11 Septembrie 2017 , ora 15.55

Craiova Jazz Festival (ediția I) aduce în luna septembrie 4 zile de concerte și evenimente, dedicate improvizației și libertății în muzică. Organizată de Filarmonica "Oltenia", în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, prima ediție a festivalului propune iubitorilor de muzică, în perioada 14 - 17 septembrie, nume consacrate ale jazz-ului național și internațional, dar și tinere talente.

Vor fi 4 zile pline cu muzică de calitate și banduri de certă valoare, pornind de la swing-ul anilor '20 și ajungând la influențe africane, cubaneze și sud-americane. Craiova Jazz Festival are un caracter internațional încă de la debut, cu invitați din Germania, Cuba și Chile, iar amfitrionii evenimentului vor fi reputații promotori de jazz Florian Lungu și Alexandru Șipa.

Craiova Jazz Festival (ediția I) are trei trupe invitate în fiecare seară, cu excepția ultimei zile, când va avea loc o conferință de presă, în preambulul celor două concerte de final. Programul include alte evenimente conexe: un workshop intitulat "Influențe geografice în muzica de jazz" și o expunere despre virtuozitate în jazz-ul autohton și mondial, cu participarea extraordinară a trupelor LUCIAN NAGY BALKUMBA TRIBE și TRIO Petrică Andrei, Decebal Bădilă, Vlad Popescu.

Intenția organizatorilor este să transforme Craiova Jazz Festival în cel mai important eveniment de jazz al Olteniei, integrat în contextul național și mondial, o platformă pentru explorarea celor mai noi direcții din jazz-ul contemporan.

***

Filarmonica "Oltenia" din Craiova a mai prezentat concerte de jazz în cadrul Festivalul Internațional "Craiova Muzicală", edițiile 2015 (open air edition) și 2016 (contemporary music edition). În ultimii ani, activitatea s-a diversificat, explorând zone muzicale noi, prin proiecte unice, din care nu a lipsit jazz-ul simfonic: "Europa Season" 2015/2016 (singura stagiune cu muzică din țările Uniunii Europene) și "Friendship Season" 2016/2017 (o stagiune pe tema prieteniei, cu invitați emblematici ai diasporei).

Peste 80 de instrumentiști profesioniști formează, în prezent, Orchestra simfonică; repertoriul acestui reputat ansamblu cuprinde capodopere ale muzicii simfonice și vocal-simfonice (misse, oratorii, cantate, requiemuri), bijuterii muzicale, jazz simfonic, rock simfonic, concerte în spații nonconvenționale, acoperind o perioadă istorică amplă, din baroc până în zilele noastre.

Corala Academică a Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, unul dintre cele mai valoroase colective artistice de acest gen din țară, a fost creată în anul 1953. Repertoriul coralei cuprinde compoziții reprezentative ale artei renascentiste, baroce, clasice, romantice și contemporane, vizând două dimensiuni importante: concerte corale a cappella și concerte vocal-simfonice.