Cronici Înapoi

Corul de Copii Radio, în turneu la Festivalul Coral Internațional Vox Mundi

Publicat: luni, 29 Mai 2017 , ora 10.46

Corul de Copii al Radiodifuziunii Române a participat, în intervalul 26 - 28 mai a.c., la Festivalul Vox Mundi, festival coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret, ediția a II-a, organizat la Timișoara de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima. Festivalul s-a desfășurat în perioada 25 - 28 mai și a reunit formații corale din Franța (Les Choristes), Ungaria (Pro Music) și România (Corul de Copii Radio, Corul de fete al Colegiului Național de Artă "Ion Vidu", Corul Cantanti, Corala Epifania și Corul Patriarhiei Române). Festivalul s-a bucurat de o excelentă expunere și apreciere din partea profesioniștilor din domeniul muzicii corale, dar și a publicului, și a cuprins, pe lângă concerte, workshop-uri și ateliere corale, coordonate de Christie Anderson, dirijor (Young Adelaide Voices, Australia) și de Marc Moreno (Director relații internaționale, Fundația Interkultur).

Corul de Copii Radio a susținut trei concerte în cadrul festivalului. Astfel, vineri, 26 mai a.c., de la ora 18.00, formația corală de copii a Radioului public a susținut, la Colegiul Național de Arte Ion Vidu, un program muzical antrenant, inspirat de jocurile copilăriei (Ce bucluc!), sub îndrumarea dirijorului Răzvan Rădos, în regia lui Dragoș Huluba, acompaniat la pian de Magdalena Faur.

Au urmat pe agenda festivalului alte două concerte ale Corului de Copii Radio, pe 27 mai, în cadrul galei Vox Mundi, și pe 28 mai, la Catedrala Metropolitană din Timișoara.

Corul de Copii Radio

Înființat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluție spectaculoasă încă de la apariția sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică și Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit deciziv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevarată școală de educație prin muzică a tinerelor generații. Aici și-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, Cristina Radu și mulți alții.

Performanțele corului sunt permanent valorificate în emisiuni și înregistrări, recitaluri sau concerte, alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor dirijori români de notorietate ca Iosif Conta, Ludovic Bács, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, careau dezvăluit calitățile interpretative de excepție ale formației.

Cele peste 50 de participări la festivaluri și concursuri internaționale, în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada, au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corală Europeană, a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.

În ultimii ani, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se către manifestări conceptuale și de cooperare culturală ca Songbridge, Brundibar, Les Instants Sacrés, Amadeus, Adiemus, Strălucirile apei, Amprente, Instantanee moderne și contemporane și Esther. În 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat să prezinte spectacolul multimedia Romanian Roots la Simpozionul Mondial de Muzică Corală, organizat la Copenhaga de Federația Internațională a Muzicii Corale.

În cadrul Festivalului Internațional George Enescu din 2011, formația a prezentat în premieră un program a cappella cu proiectul For the beauty of the Earth. Concertele - spectacol Salut voios de pionier, În lumea lui Walt Disney, alături de tradiționalele concerte de Crăciun și de alte evenimente speciale, au îmbogățit aria repertorială și experiența de scenă a formației, care a împlinit, în 2015, 70 de ani.

Corul de Copii Radio a susținut concertul de deschidere al Festivalului Evmelia, din Volos (Grecia) și s-a calificat în finala prestigioasei competiții Let the Peoples Sing, organizată la München, sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Cu acest prilej, ansamblul a concertat la Sala de Concerte a Universității de Muzică și Teatru din München și în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze.

În țară, anul aniversar a fost sărbătorit la Sala Radio și în cadrul Festivalului George Enescu, unde formația corală de copii radio a participat la trei dintre concertele care au dat substanță evenimentului.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.