Înapoi

Corul de Cameră Preludiu dirijat de Voicu Enăchescu în concert la Iași și Piatra Neamț

Publicat: vineri, 3 Iulie 2015 , ora 13.30

Corul de Cameră Preludiu dirijat de Voicu Enăchescu - ansamblu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română participă ca invitat special pe 5 iulie la Iași, la a III-a ediție a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", iar pe 6 iulie va concerta la Piatra Neamț.

Festivalului Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu" se desfășoară la Iași începând din data de 1 iulie. Festivalul reunește peste 30 de coruri din România, Republica Moldova și Ucraina și, pe lângă CORUL DE CAMERA PRELUDIU, sunt invitate în concert formații românești prestigioase precum: Corul Național de Cameră MADRIGAL, Corul de Copii Radio, Corala CANTORES AMICITIAE, Corul TRONOS al Patriarhiei Române, Formația de Muzică Psaltică BYZANTION.

Duminică, 5 iulie, la ora 12.00, la CATEDRALA MITROPOLITANĂ IAȘI, Corul de Cameră Preludiu va susține un program de muzică religioasă cu lucrări de DIMITRI BORTNEANSKY, NICOLAE OANCEA, IOAN D. CHIRESCU, GAVRIIL MUSICESCU, NICOLAE LUNGU, GHEORGHE CUCU, MARȚIAN NEGREA, NICOLAE LUNGU, MIHAIL BEREZOVSKI, adaptat contextului festivalier.

Tot pe 5 iulie, dar de la ora 19, în eleganta sală a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" va avea loc gala de închidere a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", unde Corul de Cameră Preludiu dirijat de VOICU ENĂCHESCU va evolua alături de ceilelalți invitați de onoare, Corul MADRIGAL - dirijat de Anna Ungureanu, CORUL DE COPII RADIO - dirijat de Voicu Popescu, Corul psaltic TRONOS al Patriarhiei Române - condus de Protopsalt Arhidiacon Mihail Bucă, Corala CANTORES AMICITIAE - dirijată de prof.univ.dr. Nicolae Gâscă etc.

În data de 6 iulie, Corul de camera Preludiu va susține un concert la Piatra Neamț cu un program de divers, sintetizând diverse orientări stilistice din repertoriul lor.


Corul de cameră "Preludiu
"

De la apariția sa și până în prezent formația a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formație profesionistă, "Preludiu" își aduce o deosebită contribuție la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România și din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospețimea și, în același timp, prin maturitatea sa.

Secretul rezidă, desigur, în talentul și muzicalitatea nativă a coriștilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat și în muzicalitatea, rafinamentul și deosebitul simț artistic al dirijorului. Repertoriul Corului de cameră "Preludiu" este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică și romantică, colinde de Crăciun și cântece religioase, muzică românească și cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menționat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

În cei 42 de ani de activitate "Preludiu" a realizat peste 350 de înregistrări radio și TV, un disc "Electrecord" și trei C.D. (Colinde și cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștri ai artei corale românești). De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România și din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America și Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaționale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră "Preludiu" și dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediției a XIII-a a Festivalului Internațional "George Enescu" (1995), "Premiul pentru excepționalul program prezentat", distincție acordată de Uniunea Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România.

Anul 2012, a însemnat înca o dată confirmarea internațională a Corului de cameră "Preludiu": Premiul I la Festivalul de muzică ortodoxă de la Bialystok-Polonia, Medalia de aur acordată corului "Preludiu" și premiul pentru cel mai bun dirijor primit de maestrul Voicu Enăchescu la Festivalul Coral Internațional de la Beijing-China.

Ca o recunoaștere a activității artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.