Se întâmplă la Radio România Înapoi

Conferința Media 2020 - punte între continente

Publicat: miercuri, 1 Iulie 2015 , ora 15.20

Conferința Media 2020 - Bringing Media to the Future organizată la București de Radio România și de Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU) s-a încheiat astăzi cu îndelungi aplauze pentru organizatori.

Principala temă abordată în cea de a doua zi a Conferinței a fost impactul rețelelor de socializare în peisajul media mondial.

Abdulrahman Alhazzaa, Președinte Saudi Broadcasting Corporation, a subliniat importanța social media dar și pericolul folosirii ei: "Iubim social media dar haideți să o tratăm cu prudență. Să verificăm și reverificăm informațiile provenite din rețelele de socializare."

La rândul său, Vijayalaxmi Chhabra, Director General al Doordarshan India, cel mai mare serviciu public de radio-televiziune din lume, și-a exprimat convingerea că "(...) în pofida tuturor piedicilor, radioul va supraviețui internetului."

"Radioul este încă puternic în peisajul media actual, dar pentru a rămâne în competiție trebuie să-și îmbunătățească în permanență produsele" - este concluzia Secretarului General al PBI Japonia, Toshiyuki Sato, desprinsă din dezbaterile de astăzi.

Dr. Javad Mottaghi, Secretarul General al Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific, a reiterat în finalul conferinței: "Conținutul este rege! Principala responsabilitate a oricărui broadcaster este să ofere conținut de calitate. Doar în felul acesta putem să ne menținem și să câștigăm audiența."

Graham Ellis, Director Adjunct BBC Radio, a adresat mulțumiri speciale Radio România și Președintelui Director General Ovidiu Miculescu pentru că, prin această întâlnire de la București, "(...) s-a creat o premieră, s-a construit, de fapt, o punte între Europa și Asia."

Ovidiu Miculescu a mulțumit vorbitorilor și tuturor celor prezenți pentru calitatea și conținutul discursurilor și intervențiilor, pentru faptul că acestea au deschis noi perspective. "Radio România este și va rămâne un partener de încredere. Intenționăm ca la ediția din 2017 a Conferinței Media 2020, propusă a avea loc tot la București, să invităm giganții Google și Netflix și... vom vedea atunci dacă radiourile și televiziunile vor fi adversari sau parteneri ai acestora."


Declarația conferinței

Având în vedere necesitatea de a răspunde sistematic și continuu provocărilor și oportunităților create de revoluția digitală și progresul erei informației,

Noi, participanții la ședința inaugurală a Conferinței Media 2020 din 30 iunie- 1 iulie 2015 de la București, stabilim acest forum ca platformă permanentă de cooperare între Asia, Europa și alte regiuni în următoarele scopuri:

- să răspundă nevoilor publicului pe platforme cât mai diverse;

- să utilizeze mijloacele mass-media pentru atingerea scopurilor de dezvoltare pe termen lung;

- să încurajeze înțelegerea, toleranța și dialogul între culturile lumii;

- să sprijine diversitatea culturală;

- să încurajeze cooperarea și coproducțiile radio și TV între regiunile Europa și Asia-Pacific.

În vederea ideii că mass-media reprezintă o potențială punte între Europa și regiunea Asia-Pacific,

Ne declaram intentia de a organiza Conferința Media 2020 în mod regulat, prin rotație între România și regiunea Asia-Pacific.


Foto: Alexandru Dolea