Recomandări Înapoi

Concertele Radio România Muzical în Săptămâna Mare

Publicat: vineri, 7 Aprilie 2017 , ora 12.13

Printre programele pregătite pentru dumneavoastră în Săptămâna Mare se numără cinci ediții speciale ale emisiunii Concertele Radio România Muzical. De luni până vineri, vor fi 85 de minute de muzică bună în care veți asculta 5 înregistrări ale unor intens aplaudate evenimente muzicale.

Camerata Regală se află în prim planul edițiilor de luni 10 aprilie și miercuri 12 aprilie. Sub cupola Ateneului Român s-au desfășurat două dintre concertele actualei Stagiuni Regale - aflate în derulare. În 18 februarie, într-un program Bach - Mozart, pianistele Elizabeth Sombart și Lavinia Dragoș au fost invitatele Cameratei Regale dirijate de Pierre Vallet. În 25 martie alți doi muzicieni importanți: violonista Mihaela Martin și violoncelistul Frans Helmerson, în ipostaza de dirijor, și-au dat întâlnire cu tinerii entuziaști ai Cameratei Regale.

"I love Verdi" s-a intitulat concertul cu care Fundația Calea Victoriei a sărbătorit 10 ani de existență; o seară în care au evoluat soprana Irina Iordăchescu, tenorul Hector Lopez și baritonul Ionuț Pascu, alături de Orchestra Symphactory. "Când spunem "operă", gândul omului obișnuit fuge instantaneu la o lucrare semnată de Verdi" - a spus în cuvântul introductiv dirijorul Tiberiu Soare, cel care a asigurat conducerea muzicală a concertului din 4 aprilie 2017 de la Sala Radio - un concert pe care îl veți putea asculta marți 11 aprilie.

 Orchestrei Române de Tineret îi sunt dedicate edițiile de joi, 13 și vineri, 14 aprilie. "...O seară absolut minunată" - dintr-o serie de concerte deja consacrată - "Primăvară magică la Ateneul Român". Sub acest generic s-a derulat concertul din 18 martie 2017 susținut de Orchestra Română de Tineret. Conduși, ca de obicei de dirijorul Cristian Mandeal, tinerii muzicieni au propus o seară dedicată muzicii ruse. O seară foarte specială și unicată a fost considerată cea din 21 decembrie 2016 când, sub cupola Ateneului Român, a fost prezentat oratoriul "Messiah" de Georg Friedrich Haendel. Este lucrarea cu care Orchestra Română de Tineret și Corul de Cameră Preludiu sub bagheta lui Cristian Măcelaru au încheiat anul 2016. Soliștii serii au fost: soprana Irina Ionescu, mezzosoprana Hilary Summers, tenorul Sunnyboy Dladla și bas- baritonul Gary Griffiths. În Vinerea Mare vă propunem ultimele două părți ale oratoriului, în care Handel s-a concentrat asupra patimilor, învierii și glorificării morții lui Isus Hristos în ceruri.

Cele cinci concerte în care, sub aspectul diversității, marea muzică și-a dat întâlnire cu maeștri consacrați, dar și cu unii dintre cei mai talentați tineri sunt invitațiile Radio România Muzical de luni până vineri în perioada 10 - 16 aprilie, de la ora 10.00 și în reluare de la 17.05.

Jeanine Costache