Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic extraordinar cu Roman Kim și Octavian Lup

Publicat: vineri, 10 Noiembrie 2017 , ora 10.37
După mici peripeții, nonconformistul violonist Roman Kim și violoncelistul de origine clujeană Octavian Lup se pregătesc de concert. Din fericire evenimentul a putut fi reprogramat în data de 20 noiembrie 2017, în Auditorium Maximum (Casa Universitarilor), de această dată mai devreme: de la ora 19. Împreună cu Orchestra Notes&Ties, dirijată de Jankó Zsolt, cei doi soliști vor susține un concert cu lucrări de Ceaikovski (Aria lui Lenski din opera "Evgheni Oneghin" și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră), dar și mult așteptata premieră mondială a Concertului pentru vioară și orchestră de Roman Kim.

Biletele se pot cumpăra în continuare de la Librăria Bookstory (Bd-ul. Eroilor, nr. 6-8), de la Agenția Teatrală (Piața Ștefan cel Mare, nr. 14) și de pe Biletmaster.ro (https://goo.gl/Ubnwf3). Biletele cumpărate pentru data inițială a concertului (5.11.) rămân valabile. Cei care doresc rambursarea biletului pot solicita acest lucru de la locul achiziției sau adresând o solicitare la adresa info@biletmaster.ro (pentru biletele achiziționate online).

Adesea comparat cu Paganini, Roman Kim redefinește virtuozitatea așa cum o știm. Născut în Kazahstan, școlit la Moscova (elev al aceleiași profesoare care i-a descoperit pe Maxim Vengerov și Vadim Repin: Galina Turchaninova) și stabilit în Köln, este unul din cei mai captivanți soliști ai generației tinere. Roman Kim a făcut mai întâi senzație în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de mii de persoane, înainte de a fi aclamat în mari săli de concert. Format în Moscova la clasa profesoarei Galina Turtschaninova, Roman Kim își continuă studiile la Universitatea de Muzică din Köln, la clasa cunoscutului pedagog Viktor Tetriakov. Cu ajutorul unei burse oferite de Fundația Mstislav Rostropovici, în perioada 2001-2008 s-a perfecționat la cursurile de măiestrie susținute de violoniști precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried și Gidon Kremer. Inspirat de viața și creația compozitorului și violonistului Niccolò Paganini, precum și de a lui Jimi Hendrix, tânărul violonist încearcă să depășească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului prin abordarea unor lucrări clasice complexe dar și prin transcrierea sau compunerea unor noi opusuri. După debutul său ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: "În concert […] Kim a dat dovadă de o forță magică ce i-a făcut pe ascultătorii Filarmonicii din Köln să sară de pe scaune. […] Nici un alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete și extravaganțe în cinci minute".

Binecunoscut publicului clujean, violoncelistul Octavian Lup, și-a început activitatea muzicală la vârsta de 7 ani și a studiat violoncelul la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorului Gabriel Râpă, iar mai apoi cu profesoara Gabriela Todor. În anul 2010 devine absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu și își continuă studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde îi are ca mentori pe celebrii violonceliști Roland Pidoux și Xavier Phillips. În prezent este doctorand și profesor asociat la Universitate Națională de Muzică București. În 2012, Octavian s-a apropiat de latura improvizației în muzică, fiind reprezentantul Universității Naționale de Muzică din București la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv de 2 săptămâni în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizației. În 2012 și 2016 este selectat să participe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass sub îndrumarea lui Frans Helmerson și Gary Hoffman. Este membru al cvartetului de violoncele "Cellisimo" alături de maeștrii Marin Cazacu, Alexandra Guțiu și Răzvan Suma. De asemenea este prim violoncelist al orchestrei "Camerata Regală" și membru al Orchestrei Române de Tineret. Pe lângă activitatea solistică și orchestrală, desfășoară și o importantă activitate pedagogică, atât la Universitatea Națională de Muzică din București, cât și la Colegiul Național de Artă "Dinu Lipatti". De-a lungul timpului a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori celebri, precum Kristjan Järvi, Cristian Mandeal, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Christian Badea, Tiberiu Soare, dar și alături de soliști precum Pinchas Zukerman, Sarah Chang, David Garret, Alexandru Tomescu, Marin Cazacu. Printre muzicienii de prestigiu care l-au îndrumat se află: Marin Cazacu, Roland Pidoux, Xavier Phillips, Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia, Alvaro Huertas, Vladimir Mendhelsson, Krysztof Chorzelski, Axel Schacher și Frans Helmerson.

Zsolt Jankó este dirijorul permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea, al Operei Maghiare din Cluj, și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. După studii de vioară la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj, în 2002 a absolvit secția de dirijat-orchestră a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", sub îndrumarea maestrului Petru Sbârcea, și tot aici a urmat și masteratul în arta dirijorală. În anul 2004 a obținut diploma de masterat la Universitatea de Muzică din Viena, în clasa maestrului Leopold Hager. În 2005 a studiat la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneția, cu profesorul Giorgio Proietti. A participat la cursuri de măiestrie conduse de Octav Calleya, Emily F. Brown, Acél Ervin, Zoltán Peskó și Tihanyi László. În 2010 a participat la cursul de dirijat organizat de Orchestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman, la cursul din cadrul Festivalului Schleswig-Holstein, sub îndrumarea maestrului Iván Fischer, iar în 2013 la cursul de dirijat condus de Peter Eötvös. A fost invitat la numeroase festivaluri, precum Stravinsky Maraton - Budapesta, Primavera Opera Festival (Budapesta), Budapest Spring Festival, Festivalul Internațional de Operă (Miskolc, Ungaria), Festivalul Bartók din Cluj (unde a dirijat toate cele trei compoziții pentru scenă semnate de Bartók). A avut onoarea de a dirija Orchestra Festival din Budapesta, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Schleswig-Holstein Festival Orchestra din Germania, Pärnu City Orchestra din Estonia, Orchestra Simfonică MÁV de la Budapesta, Orchestra de Cameră Radio București. A realizat totodată numeroase spectacole de operă și balet cu Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj.

Organizator: Asociația Culturală "Notes&Ties"

Powered by Endava

Parteneri: Academia de Muzică "Gheorghe Dima", Universitatea Babeș-Bolyai

Sponsori: Reifen Trade, Torque, Luca Prest, Chic Ville

Parteneri media: Cluj.com, Dispersie, Radio Domeldo, Radio Cluj, Radio România Muzical, I like Cluj, Făclia de Cluj