Agenda de concert Înapoi

Concert de Paște la Filarmonica 'Transilvania'

Publicat: marți, 11 Aprilie 2017 , ora 8.43

Vă invităm joi, 13 aprilie, la Concertul vocal-simfonic dedicat sărbătorilor de Paște, dirijat de József Horváth. Sub bagheta lui, Corul și Orchestra Filarmonicii "Transilvania", alături de soliștii Borbála Balázs și Adrian Mărcan, vor interpreta "Un recviem german" de Brahms. Dirijorul corului este Cornel Groza.

József Horváth a studiat dirijat cor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", cu Florentin Mihăescu, Cornel Groza și Gheorghe Victor Dumănescu. În anul 2001 a absolvit, în cadrul aceleiași instituții, a doua specializare - dirijat orchestră - sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.

După terminarea studiilor, a participat la cursurile de măiestrie susținute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky și Kurt Masur. Evoluția profesională i-a fost influențată în mod semnificativ și de participarea sistematică la repetițiile și concertele maeștrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos și George Prêtre.

Începând din luna octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 al Operei Naționale Române din Cluj. Ca dirijor invitat a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Timișoara, Pitești, Ploiești, Târgu-Mureș, Orchestra de Cameră Radio din București, Operele Naționale din București și Iași, Corul Radiodifuziunii din Budapesta și Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

În anul 2011, József Horváth a fost inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional "Liszt 200", organizat la Opera Maghiară din Cluj, cea mai importantă manifestare est-europeană dedicată aniversării a 200 de ani de la nașterea compozitorului.

Absolventă a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", la clasa profesorului Gheorghe Roșu, soprana Borbála Balázs a participat și la cursurile de măiestrie susținute de Mariana Nicolesco, Horiana Brănișteanu, Ion Buzea, Jean Louis Chastaing și Ionel Pantea. În palmaresul ei se regăsesc Marele Premiu la Concursul "Paul Constantinescu" (Ploiești, 2007), Premiile II și III la Festivalul Liedului Românesc (Brașov, 2008 și 2009), Premiul III și Premiul Special la Festivalul "Marțian Negrea" (Ploiești, 2008), Premiul III la Concursul "Ferdinand Weiss" (Cluj-Napoca, 2009).

A colaborat cu Filarmonicile din Timișoara, Oradea, Târgu Mureș, Iași, precum și Operele Naționale din Cluj-Napoca și București. În prezent, este angajată a Operei Maghiare din Cluj. Printre dirijorii sub bagheta cărora a cântat se numără Vlad Conta, Sabin Păutza, Victor Dumănescu, György Selmeczim József Horváth, Zsolt Jankó, Szabolcs Kulcsár și Cristian Sandu.

Soprana și-a înscris în repertoriu roluri din operele Directorul de teatru, Nunta lui Figaro, Così fan tutte și Flautul fermecat de Mozart, Medium de Gian Carlo Menotti, La traviata și Rigoletto de Verdi, Boema de Puccini, Das Liebesverbot de Wagner și Șezătoare la secui de Kodály; operetele Prințesa circului și Baiadera de Kálmán, Văduva veselă și Dragoste de țigan de Lehár, Magnatul Miska de Szirmai. Din repertoriul vocal-simfonic, soprana a interpretat Simfonia a IX-a de Beethoven, Petite Messe Solennelle și Stabat Mater de Rossini, Recviemul de Fauré, Un recviem de german de Brahms.

Adrian Mărcana început studiul muzicii la vârsta de 9 ani, la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, absolvind în anul 1988 secția violoncel. În anul 1990 devine student al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", unde a studiat arta cântului cu Iulian Jurja, Ion Țibrea și Gheorghe Roșu, timp în care a fost angajat al Operei și Filarmonicii din Cluj, în cor. A participat la cursurile de măiestrie susținute de Eugenia Moldoveanu, Ionel Pantea, Ion Buzea și Cornel Stavru.

În anul 1995 devine solist al Operei din Brașov, unde își desfășoară activitatea și în prezent, având numeroase colaborări cu operele, teatrele lirice și filarmonicile din țară: București, Cluj, Iași, Brașov, Constanța, Arad, Craiova, Târgu-Mureș, Galați, Bacău. De asemenea, între anii 1996-2004 a predat canto în cadrul Facultății Muzică din Brașov. Între anii 1995-2013 a susținut numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia și Franța, atât cu Opera din Brașov, cât și cu alte instituții din țară: Opera Națională Română Cluj, Opera Națională Română și Filarmonica "Moldova" din Iași, Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău, Teatrul liric "Elena Teodorini" din Craiova, Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galați.

A colaborat cu instituții din străinătate ca solist, în producții de operă sau concerte vocal-simfonice, dintre care amintim: colaborarea cu Opera din Tesalonic (rolul lui Marcello din Boema, 2006), Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău cu rolul lui Figaro din opera Bărbierul din Sevilla (2006), și Opera din Tirana cu opera Don Giovanni (2006), Teatro di Madrid cu rolul lui Figaro din Bărbierul din Sevilla și rolul lui Escamillo din opera Carmen (2010); Carmina Burana în cadrul Festivalului de la Gut Immling cu Münchner Symphoniker (2011); turneu în Japonia cu rolul lui Escamillo din Carmen, cu Opera Operetta Classical Vienna Series din Viena.

Adrian Mărcan și-a făcut debutul în repertoriul vocal-simfonic în 2008 cu Filarmonica de Stat "Transilvania" (Carmina Burana, dirijor Camil Marinescu), interpretând în 2012, în compania aceluiași ansamblu, Un recviem german de Brahms (dirijor Paul Mann). Repertoriul său cuprinde roluri din opere precum: Don Giovanni din Don Giovanni, Contele Almaviva din Nunta lui Figaro și Guglielmo din Così fan tutte de Mozart; Malatesta din Don Pasquale, Belcore din Elixirul dragostei și Enrico din Lucia di Lammermoor de Donizetti; Figaro din Bărbierul din Sevilla și Dandini din Cenușăreasa de Rossini; Escamillo din Carmen și Zurga din Pescuitorii de perle de Bizet; Marcello din Boema, Sharpless din Madama Butterfly și Michele din Il Tabarro de; Silvio din Paiațe de Leoncavallo; Ford din Falstaff, Germont din La traviata și Conte di Luna din Trubadurul de Verdi etc.

A colaborat cu dirijorii: Cristian Mandeal, Emil Simon, Cornel Groza, Florentin Mihăescu, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Gheorghe Victor Dumănescu, Ilarion Ionescu-Galați, Cornel Trăilescu, Dorel Munteanu, Corneliu Calistru, Vlad Conta, Camil Marinescu, Alexandru Lăscae, Traian Ichim, Gabriel Bebeșelea și mulți alții.

Joi, 13 aprilie, ora 19, Abonament 24

Colegiul Academic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

József Horváth dirijor

Borbála Balázs soprană

Adrian Mărcan bariton

Cornel Groza dirijorul corului

Johannes Brahms

Ein deutsches Requiem (Un recviem german), op. 45

PREȚUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro și de la agenția de bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenților, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 - 14, Marți & Joi 12 - 18 și Vineri 10 - 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locația acestuia.

25 lei preț întreg / concert

13 lei preț redus (elevi, studenți și pensionari) / concert

Atenție: În ziua concertului, agenția de bilete este deschisă în intervalul 10-14.