Evenimente Înapoi

Concert aniversar Marin Cazacu cu Orchestra Națională Radio

Publicat: luni, 5 Decembrie 2016 , ora 11.29

Radio România îl aniversează pe violoncelistul Marin Cazacu la împlinirea a 60 de ani, printr-un concert în care acesta va cânta alături de Orchestra Națională Radio, vineri 9 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio. Sub bagheta apreciatului dirijor Julien Salemkour vor fi prezentate lucrări cunoscute pentru violoncel și orchestră din creațiile compozitorilor Paul Constantinescu, Max Bruch și David Popper.

Balada haiducească pentru violoncel și orchestră compusă de Paul Constantinescu în anul 1950 este inspirată de balada populară ,,Iancu Jianu" și este caracterizată printr-o amplă bogăție melodică. Kol Nidrei pentru violoncel și orchestră, op. 47 scrisă de Max Bruchconstă într-o serie de variațiuni pe teme de origine evreiască. Departe de a fi o muzică religioasă, Kol Nidrei este un solemn Adagio, compus de un autor german, protestant, inspirat de frumusețea melodiilor evreiești. Rapsodia ungară pentru violoncel și orchestră, op. 68 compusă de David Popper este una din piesele de popularitate din repertoriul concertant al violoncelului. Scrisă într-un stil ce aduce cu cel al lui Liszt, aceasta este un dialog solist-orchestră pe care violoncelul îl conduce triumfător, ca instrument vedetă.

Programul va fi completat cu două dintre cele mai cunoscute creații ale lui Maurice Ravel - Valsul și Bolero, opusuri cu arhitecturi impresionante, în care măiestria de orchestrator a compozitorului francez este dezvăluită în fiecare arcuire sonoră.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

JULIEN SALEMKOUR

Dirijorul Julien Salemkour și-a început formarea muzicală luând lecții de pian încă de la vârsta de nouă ani. Șapte ani mai târziu a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie și contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris și Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim, precum și la Festivalul de la Salzburg.

Ca dirijor-asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă și balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo și Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor - P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro - W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca - G. Puccini, Forța destinului, Macbeth - G. Verdi, Faust - F. Busoni, Manon - J. Massenet, Lohengrin - R. Wagner.

De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituții precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin și Orchestra Simfonică Radio din Berlin.

În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim și prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui W. A. Mozart. Julien Salemkour a susținut atât rolul de dirijor cât și pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de țări din toată lumea. Julien Salemkour colaborează în mod constant cu artiști renumiți dintre care amintim pe: Christine Schaefer, Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko și Rollando Villazon.

MARIN CAZACU

Născut în anul 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din București cu profesorii Ion Urcan și Gabriela Todor, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiții profesori Serafim Antropov și Aurel Niculescu. S-a perfecționat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo și a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costinești și Sinaia.

Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu și desfășoară o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A apărut în diverse formații camerale alături de artiști prestigioși ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin și ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) și colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afișele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, București, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneția.

Începând cu anul 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București,studenții săi afirmându-se cu succes pe scene din țară și din străinătate. În anul 1998 a fondat cvartetul Cellissimo - împreună cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Olga Mănescu -, iar cu studenții săi susține recitaluri de 8 până la 20 violoncele în formația Violoncellissimo.

În anul 2013 a obținut titlul de profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică București.

În anul 1999, Marin Cazacu a înființat Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naștere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival și înființarea primei orchestre naționale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP și Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului, și în anul 2012 Premiul Radio România Cultural pentru reușita Festivalului Internațional Enescu și muzica lumii, ediția a Xll-a, și a proiectului național Orchestra Română de Tineret.

În anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laudae, susținând lucrarea Concertele pentru violoncel și orchestră în creația românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.

Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG și AIX Records sunt mărturii ale calităților acestui "excelent muzician", așa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni aparițiile sale au fost comentate entuziast de public și de presă.

De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii, printre acestea aflându-se și Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de Președintele României.

Din aprilie 2014 este manager al Centrului Național de Arta "Tinerimea Română".