Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert aniversar la Barbican Hall din Londra - în transmisiune directă la Scena Europeană, 2 februarie 2018

Publicat: luni, 29 Ianuarie 2018 , ora 13.29

Dirijorul de origine britanică Andrew Davis s-a născut la 2 februarie 1944; împlinește așadar 74 de ani pe care, iată, îi aniversează la pupitrul Orchestrei Simfonice BBC, într-una dintre cele mai moderne săli londoneze, Barbican Hall. Auditoriul se va bucura aici de un cadru intim, de o arhitectură modernă și o atmosferă deosebită, creată de diversele unghiuri oferite privirii prin dispunerea scaunelor într-o configurație cu totul originală. În prezent, Andrew Davis își împarte energia artistică între continente - este dirijor principal al Operei Lirice din Chicago, conduce Orchestra Simfonică din Melbourne dar și Orchestra Simfonica din Toronto și, nu în ultimul rând, Orchestra Simfonică BBC.

În prima parte a concertului de la Barbican Hall veți asculta Concertul op.40 în la minor pentru violoncel și orchestră de Gerald Finzi, compus în 1955 la sugestia dirijorului John Barbirolli, o creație cu o melodică de mare frumusețe, dar și dramatism. Prima audiție a lucrării s-a desfășurat desigur sub bagheta lui John Barbirolli la 19 iulie 1955 în cadrul Festivalului de la Cheltenham, cu participarea Orchestrei Hallé, solist fiind Christopher Bunting, iar prima difuzare radiofonică a fost un an mai târziu, la BBC, la 26 septembrie 1956, chiar înaintea morții compozitorului.

Solistul serii de 2 februarie va fi Paul Watkins, violoncelist născut în 1970 în Țara Galilor, iar pentru cea de-a doua parte a concertului, dirijorul Andrew Davis ne propune un salt spectaculos de la Londra la Sankt Petersburg unde a fost compusă dar și interpretată în primă audiție, în anul 1953, Simfonia a X-a op.93 în mi minor de Dmitri Sostakovici, una dintre cele mai îndrăgite lucrări ale acestui mare compozitor rus al secolului 20.

 Scena Europeană, 2 februarie, 2018, ora 21,30.

Laura Ana Mânzat