Evenimente Înapoi

Concert aniversar Ilarion Ionescu - Galați - 80, la Sala Radio

Publicat: marți, 24 Octombrie 2017 , ora 12.41

Dirijorul Ilarion Ionescu - Galați aniversează 80 de ani de viață, printr-un concert extraordinar alături de Orchestra Națională Radio, la Sala Radio, vineri, 27 octombrie 2017, de la ora 19.00. Ilarion - Ionescu Galați a debutat, de altfel, la Sala Radio, în urmă cu 64 de ani, în 1953, când a susținut primul său concert de vioară împreună cu Orchestra Simfonică Radio. Ulterior a devenit un dirijor cunoscut și foarte apreciat, a susținut turnee în Europa, Statele Unite și Asia, și a colaborat cu soliști de notorietate ai scenei muzicale internaționale.

Pe afișul concertului aniversar se va afla pianistul Cadmiel Boțac, câștigător, în ultimii ani, a numeroase concursuri internaționale, între care Premiul I la Concursul Internațional Astana Piano Passion din Kazahstan și Premiul I la concursurile Milano Piano Talents, Italia, și Adilia Alieva, din Franța.

Concertul se va deschide cu uvertura operei Euryanthe de Carl Maria von Weber, urmată de Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră de Franz Liszt. În partea a doua, programul va continua cu Simfonia nr. 9 Din lumea nouă de A. Dvoűák.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii

Ilarion Ionescu- Galați

Absolvent al Conservatorului de Muzică din București, clasa de vioară, profesor George Manoliu, Ilarion Ionescu-Galați a debutat ca solist alături de Orchestra Simfonică Radio în anul 1953, când a interpretat un concert pentru vioară și orchestră de Wieniawski. Și-a continuat apoi studiile în arta dirijatului de orchestră, având privilegiul de a lucra, între anii 1965 și 1968, cu Charles Münch și Pierre Dervaux, obținând, la terminarea studiilor, Diploma de Licență în dirijat de orchestră cu unanimitatea juriului. A urmat o perioadă de perfecționare cu Leopold Stokovski, la New York și Eugen Ormandy la Philadelphia.

Din 1970 a activat ca prim dirijor al orchestrei Filarmonicii din Brașov, fiind numit și Director Artistic (între 1973 și 1997), iar în perioada 1988-1993 a fost numit Director General Artistic al Filarmonicii din Istanbul. Ilarion Ionescu-Galați este fondatorul Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră de la Brașov, desfășurat anual, fără întrerupere, începând din 1970, timp de 30 de ediții consecutive. Începând cu ediția a XXXI-a (2003), Ilarion Ionescu-Galați a devenit Director de Onoare al Festivalului.

Ilarion Ionescu-Galați a fost Director al Concursului Internațional de dirijat Dinu Niculescu de la Brașov. În concertele sale a colaborat cu soliști consacrați precum: Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Lazar Berman, Dmitri Bașkirov, Rudolf Kerer, Viktor Eresko, Magda Tagliaferro, Ion Voicu, Viktor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Viktor Pikaisen, Ayla Erduran, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Daniil Șafran, Costas Cotsiolis, ș.a.

A efectuat numeroase înregistrări radio și TV la posturile naționale din Suedia, Spania, Grecia și, de asemenea, LP-uri și CD-uri editate de casele de discuri Philips, Sipario Dischi și Electrecord. Ilarion Ionescu-Galați este invitat frecvent în juriul unor prestigioase competiții internaționale de dirijat din Italia, Norvegia și Turcia.

A susținut turnee în Statele Unite, Japonia, Filipine, Singapore, Spania, Italia, Germania, Franța, Grecia, Austria, Suedia, Norvegia, Turcia, Rusia, Bulgaria, Republica Moldova. Cu cele două colective artistice ale Filarmonicii Brașov (Orchestra Simfonică și Orchestra de Cameră) a susținut turnee în Franța, Austria, Italia, Germania, Elveția, Spania, Grecia, Rusia, Polonia, Cehoslovacia.

Ilarion Ionescu-Galați a fost invitat să evolueze în cadrul unor festivaluri muzicale internaționale, dintre care amintim: Festivalul de la Istanbul, de la Miami, Festivalul G. Rossini din Pesaro ș.a. Dintre realizările ultimilor ani se cuvin menționate: înregistrarea pe CD și prezentarea în concert a Cantatei Carmina Burana de Carl Orff, cu Orchestra Filarmonicii din Istanbul și Corul German; concerte cu Orchestra Națională din Atena; în ianuarie 2001, prima audiție în Turcia a Missei Tango de Luis Bacalov, într-un concert extraordinar în care compozitorul a fost și solist alături de Orchestra și Corul Filarmonicii din Istanbul. Aceeași lucrare a fost prezentată într-un concert susținut la Ankara, și apoi la București, cu Orchestra Națională Radio.

Ca dirijor de operă a pregătit și a adus în fața publicului operele: Nunta lui Figaro, de W. A. Mozart (regia Carmen Dobrescu), la Teatrul Liric din Brașov, itinerat și într-un turneu de peste 30 de spectacole în Austria, la Festivalul de la Salzburg, în Germania, Danemarca și Franța. Muzician de aleasă calitate, spontan, autentic, cu o gestică elegantă, un adevărat profesor de orchestră pe parcursul repetițiilor, acesta este profilul dirijoruluI Ilarion Ionescu-Galați.

Recunoașterea meritelor de excepție o constituie distincțiile primite: Diplomă de Onoare a Ministerului Culturii din Turcia, membru de onoare al Academiei Suzuki din Tokio, Marele Premiu pentru întreaga activitate - decernat de Colegiul Criticilor Muzicali în mai 2001, titlul de Cetățean de Onoare al municipiilor Brașov, Tg. Mureș și Ploiești. Fundația pentru Dezvoltare Regională Transilvania din Brașov, administrată de dl. Gheorghe Duțu, în calitate de Președinte, a acordat maestrului I. Ionescu-Galați, în cadrul galei Superlativele Brașovului anului 2003, Diploma de excelență pentru întreaga activitate închinată culturii române. În martie 2010, maestrul a fost onorat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu Premiul pentru activitatea dirijorală.

Cadmiel Boțac

Născut în 1997, Cadmiel Boțac a început studiul pianului în orașul natal, Sighetu Marmației, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul Young Virtuoso, Zagreb, și Premiul 1 la Concursul Dinu Lipatti din București. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiți, profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima, la clasa căruia se află și în prezent. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy din Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin și Boris Berman.

Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internațional Astana Piano Passion din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susțină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul Milano Piano Talents și Concursul Internațional Adilia Alieva din Franța.

Cadmiel acordă o mare importanță și muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul Mozart din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo, cât și la cea de duo pian-vioară. A fost bursier în cadrul Festivalului Internațional SoNoRo, unde a studiat muzică de cameră și a concertat alături de artiști consacrați, precum Diana Ketler, Răzvan Popovici, Maximilian Hornung și David Cohen. Un loc aparte în activitatea sa concertistică îl ocupă recitalurile susținute alături de cunoscutul tenor Marius-Vlad Budoiu.

Cadmiel Boțac a susținut concerte cu Orchestra Națională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului Stars on Baikal, iar în țară cu Orchestra de Cameră Radio din București și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iași, Satu-Mare. A susținut recitaluri în Statele Unite, Luxembourg, Croația, Italia, Franța, Rusia și la Ateneul Român din București.