Recomandări Înapoi

Compozitorul Csíky Boldizsár împlinește 80 de ani

Publicat: marți, 3 Octombrie 2017 , ora 11.00

Drept motto al ediției speciale am ales cuvintele dirijorului Cristian Mandeal despre omul și artistul Csíky Boldizsár, care aniversează în 3 octombrie opt decenii de viață. "Muzician până în vârful unghiilor, idealist în sensul cel mai nobil al cuvântului, Csíky Boldizsár se luptă pentru orice idee vizionară capabilă să împingă lucrurile înainte, având adeseori a infrunta în mod deschis optuzitatea, meschinaria și barbaria. Sensibil și generos, inteligent și creativ, frumos pe dinăuntru și pe dinafară, îmi evocă figura unui cavaler medieval pornit în căutarea Sfântului Graal". Acestea au fost cuvintele dirijorului Cristian Mandeal despre unul dintre cei mai proeminenți compozitori și oameni de cultură din România, Csíky Boldizsár , care și-a legat destinul de Filarmonica din Tg. Mureș, vreme de 36 de ani, în ultima perioadă fiind directorul acestei instituții.

Definitorii pentru arta componistică a lui Csíky Boldizsár sunt tensiunea, contrastul dintre liric și dramatic, adică dimensiuni expresive de mare elocvență și întotdeauna eficiente în arhitecturile sale sonore atent cizelate. Personalitate puternică, originală, cu o remarcabilă capacitate de sinteză, Csíky Boldizsár compune puțin, dar substanța muzicii lui este pe cât de densă și concentrată, pe atât de pătrunzătoare și deschisă către marele public. Toate genurile se regăsesc în opera de autor a lui Csíky Boldizsár, de la muzică de scenă, simfonică și vocal-simfonică, până la lieduri, muzică de cameră și prelucrări de folclor. Sunt lucrări cântate în cele mai multe centre din țară, dar și în Germania, Italia, Ungaria, SUA, Japonia, Anglia, Elveția etc.

Multe distincții i-au încununat demersurile componistice, dintre ele aș aminti premiile oferite de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul "George Enescu" acordat de Academia Română în 1980, Premiul "Bartok-Pásztory" decernat de Academia de Muzică "Liszt" din Budapesta (1986), și Premiul "Erkel" oferit de Guvernul Ungar în 2002.

Csíky Boldizsár a inițiat evenimente muzicale de importanță majoră, cum sunt Zilele Muzicale Târgumureșene, Festivalul "In memoriam Constantin Silvestri", Festivalul Muzica Sacra, care ani la rând au dat strălucire culturală orașului aflat pe malul Mureșului.

Din creația lui Csíky Boldizsár vă invit să ascultați două lucrări simfonice, care marchează și prietenii cu nume mari ai artei dirijorale: Erich Bergel și Cristian Mandeal.

Monica Cengher