Recomandări Înapoi

Cinci alpiniști și o zi pe un Everest pianistic - Concerte de 5 stele, 23-27 noiembrie 2015

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015 , ora 9.37

Festivalul de muzică clasică “Radio France și Montpellier” a împlinit vara aceasta 30 de ani. Din 9 și până în 25 iulie au avut loc nu mai puțin de 200 de evenimente (între care 175 cu intrare liberă!), în Montpellier și în toată regiunea Languedoc-Roussillon. Fondat de René Koering, cu o primă ediție în 1987, acest festival francez s-a dorit a fi un prilej de descoperire: a talentelor, a partiturilor, a unor locuri și momente de neuitat. “30 de ani de iubire” între muzică și public, așa a fost gândită această ediție 2015, spunea Jean Pierre Rousseau, directorul actual al Festivalului “Radio France și Montpellier”. Între invitați, Friedemann Layer, Alexandre Vedernikov, Hervé Niquet, dar și dirijori din tânăra generație la pupitul celor mai mari orchestre din întreaga Franță și soliști de primă mărime ca surorile Katia și Marielle Labèque, François-Frédéric Guy, Fazil Say, Piotr Anderszewski, Boris Berezovsky. Un recital-maraton inedit a fost cel oferit de cinci pianiști pe care cunoscutul muzician și realizator de emisiuni Radio-France, Philippe Cassard, i-a reunit într-o singură zi, un recital-maraton pianistic cu preludii și fugi de la Bach la Șostakovici intitulat “Cinci pianiști și o zi pe un Everest pianistic”.

Cinci alpiniști și o zi pe un Everest pianistic”

Cédric Pescia, Nelson Goerner, Muza Rubackyte, Andrei Korobeinikov și Dominique Merlet sunt cei cinci “alpiniști” ai claviaturii pe care vă invităm să-i urmăriți pe parcursul întregii săptămâni la Radio România Muzical în acest maraton în care veți descoperi cinci muzicieni din generații și naționalități diferite reconstituind un repertoriu de preludii și fugi de 230 de ani, privit de inițiatorul proiectului, la rândul său pianist, Philippe Cassard, drept un masiv himalaian pianistic și intelectual, escaladat pe parcursul unei singure zile, în 11 iulie, de la 9.30 dimineața și până târziu în noapte la Sala “Pasteur” din Montpellier.

Care au fost aceste jaloane esențiale în istoria muzicii: pianistul elvețian Cédric Pescia a deschis escalada cu primul caiet din Clavecinul bine temperat de Johann Sebastian Bach (1722); Nelson Goerner, argentinian stabilit în Elveția interpretează Preludiile lui Chopin (1835-1839) și Debussy (primul caiet, 1909-1910). Urmează lituanianca Mûza Rubackyté cu un adevărat tur de forță în cele 24 de Preludii și Fugi de Șostakovici (1951). Și în final, pianistul francez Dominique Merlet încheie maratonul revenind la Bach cu Preludiile și fugile din cel de-al doilea caiet al Clavecinului bine temperat (1744).

Vă invităm să pășim pe urmele celor cinci “alpiniști pe un Everest pianistic” și la Radio România Muzical, în această săptămână,  de luni până vineri, 23-27 noiembrie 2015, de la ora 15.30, în emisiunea “Concerte de 5 stele” .

Ana Voinescu