Evenimentele săptămânii Înapoi

Cecilia Bartoli și Sol Gabetta - albumul 'Dolce duello': Music box, 4 decembrie

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2017 , ora 15.04

Dolce duello - un album care a stârnit deja atenția lumii internaționale: era imposibil să nu fie astfel, atâta timp cât numele protagonistelor sunt Cecilia Bartoli și Sol Gabetta, două dintre cele mai importante muziciene ale momentului, prietene și foarte apropiate, aș spune, ca spirit: ambele s-au impus prin prospețimea, impetuozitatea, originalitatea lor.

Albumul Dolce duello a fost lansat de casa Decca în 10 noiembrie 2017 și cuprinde arii baroce cu mezzosoprana Cecilia Bartoli solistă, Sol Gabetta, la violoncel obligato și ansamblul Capella Gabetta, condus de Andres Gabetta, fratele lui Sol, un apreciat violonist specializat în repertoriul baroc. Alături de arii, și un concert pentru violoncel și orchestră de Luigi Boccherini.

Așa cum ne-a obișnuit, Cecilia Bartoli a inclus și pe acest album arii înregistrate în premieră mondială: este vorba despre arii din operele Nitocri și Gianguir de Antonio Caldara și din opera Gli orti esperidi de Nicola Porpora.

Cecilia Bartoli și Sol Gabetta plănuiau de mai mult timp să înregistreze un disc împreună - armonia lor de caracter, deplina comunicare și prietenie dintre cele două muziciene este foarte bine pusă în lumină pe acest disc, Dolce duello. Nu aș spune că avem în față un duel, deși un asemenea termen este foarte incitant când este vorba de nume atât de mari; de fapt, există o extraordinară coeziune și completare între vocea lui Bartoli și violoncelul lui Gabetta. Există o lungă tradiție care a făcut ca vocea și violoncelul să cânte împreună, mai ales în partiturile baroce, unde vocea este acompaniată de un grup continuo din care făcea parte violoncelul. Vocea este susținută, completată, pusă în valoare de timbrul cald al violoncelului, care nu de puține ori are o partitură tot atât de dificilă tehnic ca și cea a vocii, cea care, prin excelență, are un discurs virtuoz în perioada barocă.

Iar Dolce duello pune superlativ în lumină relația dintre vocea specială a Ceciliei Bartoli, care rămâne una dintre marile dive ale momentului, și discursul violoncelului, plin de viață, dar perfect dozat. O încântare, așa cum remarcă majoritatea cronicarilor internaționali care au recenzat acest disc.

A doua parte a acestui album ne propune și o ipostază în prim-plan a violoncelistei Sol Gabetta, această muziciană de 36 ani care nu încetează să uimească prin energia, prospețimea și originalitatea pe care le imprimă interpretărilor sale. Am avut ocazia să o ascult live la unul dintre marile festivaluri din Germania, iar din sală, emoția și energia pe care le transmite această violoncelistă sunt cu adevărat ieșite din comun și alcătuiesc cheia succesului de care se bucură la nivel mondial, la cel mai înalt nivel. Vigoare, dar și gingășie, putere, dar și delicatețe - și în interpretarea lui Sol Gabetta pentru Concertul op.34 în Re major de Luigi Boccherini, înregistrat pe albumul Dolce duello alături de Cappella Gabetta, dirijor Andres Gabetta.

Albumul Dolce duello poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 4 decembrie, ora 19.00, în reluare duminică, 10 decembrie, ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu